corvi01 Creative Commons License 2011.02.02 0 0 12535

Szóval fórumtársak kérésére ide is bemásolom a felnevelés, majd a tartás pár részletét a magevők és "Csipi" vonatkozásában:

Kezdeti begytej-táp pótlás:

37-40% tejes főtt kukorica, esetleg párolt-főtt kukoricadara(vagy buzadara)  pép,   
25% napraforgómag pép (fekete),
20% Rovarpép! Ezekbe jók a tücsök, ormányosbogarak, káposzta..molylepkék, szárított bolharák. stb.  
12-15% friss túró, benne frisszöld miszlikre vágott tyúkhúr, pásztortáska vagy gyermekláncvű levél. A zöldek helyett olykor reszelt répát adagoltam.
3% Fokhagyma pép. Ez a különböző gombás és bakteriális fertőződések megelőzéséhez szükséges. Hasonló de talán mégjobb hatásfoku, csak "kissé" keserű a grapefruit magja és kevésbé a cseresznye vagy meggy magja. A fokhagyma ízétől különösebben sosem óckodott! :)

Mindezt tej és kaukázusi kefir keverékében átitatva úgy, hogy kb. egy sűrű tejföl ill. csiriz halmazt formázzon.
A napraforgó pép helyett ~3 naponként főtt tojássárgáját adagoltam.
A fokhagyma, meg egyébb gyógymagok vagy a nystatin adagolását messze nem szabad "túlméretezni". Pl. a fokhagymáról bebizonyosodott, hogy bizonyos adagon túl a tollszerkezet kialakulására káros hatású.

Visszatérve, e keverékek és varriációi nagyjából a kirepülésig használhatók, kezdetben 1-1.5 óránként, később 2-3 óránkénti etetési ciklusokkal. Mindig arra vigyáztam, hogy sohasem etessem túl! Valahogy meg kell éreznünk azt az állapotot amikor már csak úgymond a folyamat lendületétől, vagy csak "szaroskodásból" sipákol, de valójában már nem éhes..

A kirepülést követően ahogy a csőre is kezdett erősödni, kezdtek előtérbe kerülni a csiráztatott magok kissé még pépesített formái. Pl a vörös ill. sárgaköles, fürtösköles, kendermag, négermag, fénymag stb.
Rovarfélét már ritkábban kapott, de valahogy nem is vetekedett érte.
Nosztalgiából viszont ritkán a bébipapiból is kapott, amit igencsak habzsolt! :)
Ahogy tovább növekedett egyre többet babrált ágakkal levelekkel füvekkel, azaz harapdálta rágcsálta ill elmorzsolva megette őket. Így pl. észrevettem, hogy a dió friss zöld hajtásait, meg sok más gyümölcsfa rügyeit is! ;-)
Ezt követően gyakran kapott almát s ezt a mai napig is szereti. (Persze más gyümölcsökkel is rokonszenvezett.)
A későbbiekben gyakorlatilag jól tartható a jó minőségű kanári eleségen.
Én ennek ellenére sokszor kikeverem neki kendermag, lenmag, négermag, fénymag, zab és kevés napraforgómag varriációkból. A kiegészítéseknek viszont nála nagyon nagy a repertoárja, ugyanis a trapistasajtot, dióbelet, mazsolát, salátalavelet jó étvággyal eszi. :) A növényvilág burjánzása idején természetesen a különböző utifüvek: pásztortáska, vadzab, lándzsás utifű termése, tyúkhúr, gyermekláncfű stb. nagyon fontosak! Korábban észrevettem , hogy vad társai ősz felé a tuja apró toboztermésének magjait módszeresen eszegeik. Mikor én is adtam neki egycsapásra a kedvence lett, bár vigyáztam arra, hogy túl sokat azért ne egyen  belőle. Így téli időben mostanában az almamag a kedvence, úgyhogy a csutkaeldobásnál "résen vagyok" a család többi tagját illetően.! Azt, gondolom nem kell mondanom, hogy a mész bevitel minden körülmények között fontos! Nálam a szépiacsont bevált, még csőrkoptatónak is.
Hát hirtelen ennyi...