davostino Creative Commons License 2011.02.02 0 0 692

Egy nagy áruház járás után, ahol a 130-240.000 közötti digitális zongorákat néztem meg az alábbiakat tapasztaltam:

Először Casio CDP-200-ast szerettem volna venni, de hamar elment tőle a kedvem (még szerencse, hogy nem rendeltem meg interneten). Sajnos a hangja nem volt megnyerő és a billentyűi sem a legjobbak. Erről hamar letettem, tán ha fél percig se hallgattam, mert annyira kiábrándító volt. De ugyan ez volt a helyzet az Orla Stage Playerrel vagy a Hemingway 201-esével. Ezeket nem szabad megvenni olyan embereknek, akik adnak valamit a zongora hangra, mert valamelyik szinte katasztrófálisan gyengén szól. A furcsa viszont az volt, hogy a Casio CDP-100-as pedig nem szólt olyan rosszul, mint a 200-as, de számomra azért így is elég gyenge volt a minősége (rettentően érzékeny vagyok a rossz minőségű hangokra és apró különbségek is hamar feltűnnek). Az Orla és a Hemingway billentyűi szintén nagyon rosszak voltak. Mintha nem is zongorázásra tevezték volna őket.

Na jöjjön a középosztály, hangzásban, ebben az árkategóriában. Ezek a Yamaha P95 és a Casio Px130 Privia. Mindekettő egy kompakt kis hordozható szerkezet, amikhez állványt kell venni, ha csak nincsen otthon, mert az nem tartozéka. Ez emelheti az árat mondjuk egy 10-essel. Ezeknek a billentyűi között nagy különbség nem volt, mindkettő egyformán jó. Hangzásban viszont volt. Sajnos a P95-nek a hangszorói miatt egy picit olyan műanyag dobozhangja volt. A Casio viszont szépen szólt. Sőt külön jó még benne, hogy hangolható és picit többet is tud, mint a P95. Nekem a Privia hamar elnyerte a tetszésemet. Sok oka van, hogy miért nem ilyet választok, de ez csak az én céljaim miatt van.

Na és számomra a kettő legjobb: a Yamaha YDP-141 és a DGX 640. Ezek ebben az árban a csúcsok szerintem. Az YDP nagyon-nagyon szépen és tisztán szól.  A billentyűi nagyon jók és ezért az árért egy nem csak gyönyörűen szóló, de egy nagyon jó formatervezésű darabot is kapunk, mely egy lakásban nagyon szépen tud mutatni. A hangjáról még csak annyit, hogy kb. amikor meghallottam éreztem azt, hogy mosolyognom kell magamban, mert annyira tetszik. A DGX egy hajszálnyít szól csak gyengében (de ez csak a másabb hangszórók miatt van). A billentyűi szinte teljesen ugyanazok. A zongorahangja a 640-esnek is nagyon szép és rengeteg dolgot tud. Ennek nagy előnye, az YDP-vel szemben, hogy ez egy hordozható darab és mivel nekem ez is szempont volt így ezt választom inkább. Szándékosan közvetlenül az YDP után hallgattam meg ezt és tényleg nagyon hajszálnyi az eltérés a kettő között és azt kell, hogy mondjam, hogy nem lesz ez a tudat zavaró számomra. Sőt! Örülök, hogy egy ilyen szépen szóló, ilyen technikám lehet. Bár nem kérdés választhatnám, az YDP-t is, de mivel gyakran költözöm így nem árt, ha meg is lehet mozdítani. Illetve fontos az, hogy a DGX rengeteg olyan dologgal rendelkezik, amit remélhetőleg fogok tudni alkalmazni.

 

Remélem nem vezettem meg senkit, ezek csak a személyes tapasztalataim és kérek mindenkit, hogy így is kezelje ezt! Üdv! D.