Felkészülve a májusi hullámra, összeszedném a tapasztalataimat / véleményemet egy posztba, kérlek kommentáljátok, javítsátok, linkeljétek be a fontosabb régebbi hozzászólásokat, aztán majd egyben feltesszük valami weboldalra, ahonnan csak be kell linkelni, és akkor senkinek sem kell sokezer hozzászólást átolvasnia.
A májusi helyzetből indulok ki, amikor már semmiféle engedély nem kell majd.
Első körben is egy általános tanács, nem csak Bécsre igaz, hanem életbölcsesség. Ha egy munkaközvetítő vagy bármilyen egyéb ügynök azt mondja, hogy fizess be X forintot, és majd lesz valami, mondd meg neki azt, hogy nem fizetek, hanem az első hat havi fizetésemből kaphatsz havonta X/3 forintot, így kétszer annyit kereshetsz, kell vagy nem? És ha azt mondja, hogy nem, akkor ne állj vele szóba, mert át akar baszni. Minden üzlet alapszabálya, hogy az üzletkötőnek a sikeres üzletkötés után fizetünk jutalékot, nem előre valami díjat, aki nem éri be jutalékkal, sikerdíjjal, az csaló, és soha nem akart neked semmit sem hozni. (Egyetlen kivétel lehet ESETLEG az, ha az előre fizetendő díj tényleg csak valami nagyon minimális adminisztrációs díj, ami a helyből tök esélyteleneket akarja kiszűrni, mondjuk max. 10-20-25 ezer forint, de semmiképpen sem 50-100-200!)
Na, ha ezen túl vagyunk, három dolgot kell minden szerencsét próbálónak átgondolnia:
1) nyelvtudás, 2) szellemi vagy fizikai, 3) élni jössz-e vagy csak pénzt gyűjteni
I. Nyelvtudás
A topic fő hozzászólóinak általános véleményének nagyjából az tűnik, hogy anélkül abszolút felejtős. Ehhez azt tenném hozzá, hogy igen, de lehet azért két kivétel.
1) Fizikai munkások gondolkozhatnak abban, hogy összeáll pl. 3-4 kőműves v. gyári munkás v. szállodatakarító, akik közül egy beszél németül és ő irányítja a többit. Lehetnek csapatként jelentkező alkalmazottak, vagy (al)vállalkozók.
Hátránya: erős a szerb / albán / török konkurrencia, és az építőipar pl. nincs éppen jó helyzetben, a grazi Kampernél dolgozó ismerősök pl. panaszkodnak.
Előnye: az újság szerint jól megy a munkaerőpiac, évtizedek óta nem volt ennyi ember állásban, mint most.
Amit most mondok, arra tessék nagyon pontosan figyelni, hogy ne anyázzon senki utána: NEM ígérhetem, hogy érdemes megpróbálni, mert a rosseb tudja, de az előbbi miatt talán _relatíve_ érdemesEBB most, mint az elmúlt 10-20 évben bármikor.
Alapvetően azt lenne talán érdemes csinálni, hogy régebb óta itt dolgozó, a nyelvbe már beletanult fizikai dolgozók vagy váltsák ki a vállalkozóit, vagy ha alkalmazottak és van a cégnél felvétel, szervezzenek maguk alá magyarokat, hiszen ezzel előléphetnek brigádvezetővé. Angliában így csinálják a lengyelek - talán működhet itt is, magyaroknak is.
Ha már valami ilyen meló van, van egy olcsó megoldás a némettanulásra: aki bejelentve dolgozik, tehát automatikusan munkavállalói kamaratag is, annak az Arbeiterskammer évente ad 100 euró továbbképzésre, tanulásra, amihez már csak 30 eurót kell zsebből hozzátenni egy némettanfolyamra. Hátránya: én C1 szintre mentem, ami csak egy fokkal van a tolmácsok, irodalmárok C2-je alatt, és ehhez képest nagyon gagyi volt, tankönyv se volt, csak fénymásolt papírok, vizsga se, semmi. Igaz, ennek lehet az az oka, hogy hárman voltunk egy tanárra, mivel a C1-esek azért többnyire jobb iskolákba mennek (Goethe Institut), én is csak azért mentem ide, mert formálisan tanulni olyan nagyon nem akartam, azért ezen szinten ez már megy autodidakta módon, tévé-újság, csak gondoltam valami értelmesre költsük már el az Arbeiterskammer pénzét (értsd: az adóm egy töredékét :) ), meg hátha lehet csajozni :)
Alapfokon lehet, sőt valószínű, hogy sokkal korrektebb színvonalú, de arról meg az a pletyka járja (nem 100% biztos), hogy amit nem értesz, azt angolul magyarázzák, ha nem tudsz jól angolul, nem sokat ér. De ez nem biztos, járjon mindenki utána. Lehet, hogy vannak magyar tanárok.
2) Szellemi munkások gondolkozhatnak angolos melóban. Nem lehetetlen, de két probléma van vele.
A) Olvastam valami statisztikát, hogy a nyugati országok átlagához képest Ausztriában kiugróan sokan dolgoznak kis helyi cégeknél. Nekem is ez volt a tapasztalatom. Értsd: 100% német meló és azon belül is érteni kéne a borzalmas helyi dialektust, kb. "ich bi' ka deppert, aba de Schass geht a'fach net", kb. ilyen egy ERP-rendszer support call :) ) Kevesen dolgoznak nagy (értsd: angolos) multiknál.
B) Ez az "a világ legélhetőbb városa" c. - dolog sok angolt, kanadait, amerikait vonz ide, szóval miért téged vennének fel, miért nem őket?
Ezzel együtt nem lehetetlen, egy év németes meló után (ERP tanácsadás) most váltok én is angolosra (ugyanez, csak cégcsoporton belül, japán-arab multinál). Tanács: maradni otthon Magyarországon és nézegetni a hirdetéseket a jobpilot.at-n. Esetleg monster.at. Akár 1-2 évig is, ez nem megy gyorsan, nekem se ment. Érdekes és jellemző, hogy pl. bár abban a hirdetésben, amire engem felvettek, az volt, hogy "sehr gute Englischkenntnis, gute Deutschkenntnis", tehát az angol volt a fő prioritás, azért a hirdetést mégis csak németül adták fel, nem angolul, mint nálunk a HVG-ben szokás. Itt sajnos így megy ez, nem annyira "globális" város mint pl. Berlin. (Vagy akár Budapest...)
Ezzel együtt nem lehetetlen - egy év németes meló után nekem is sikerült váltanom. Persze ha eredetileg nem megy legalább középfokon a német, akkor azt meg se kaptam volna, és úgy máshogy nézett volna ki a dolog. De semmiképpen nem csinálnám azt, hogy ideköltözni és várni munka nélkül, csak a pénzt költve, hogy beesik egy angolos meló. Eltarthat évekig.
II. Élni jössz-e vagy pénzt gyűjteni?
1) Aki csak pénzt gyűjteni akar, főleg fizikai munkások, nem feltétlenül drága az ingatlan. Tudom, hogy a t. topictársak azt mondják, hogy igen, és igazuk is van, de ők élni akarnak az ingatlanban - akárcsak én - nem csak aludni és aztán hétvégére hazabuszozni élni. És azért ez nyilván más. De aki nem élni, csak aludni akar egy helyen és hazabuszozik v. autózik élni a hétvégére, annak bútorozatlan szoba a gettóban van már úgy 250 euró körül is, ha úgyis arról van szó, hogy hét közben toljátok a fizetett túlórát, hétvégén haza volánbusszal v. kocsival és élet az hétvégén van, itt csak alvás, akkor elég az, kiveszitek ketten, 125 euró / fő, lekúrtok két ágymatracot a földre meg valami olcsó ruhafogast, azt kész. Az az egy óra szabadidő, ami a túlóra meg a másnapra szendvicskészítés és alvás között van, eltölthető ágyból is kistévénézéssel / laptopozással.
Most olyan helyekre gondolok, mint a Keplerplatz / Reumannplatz környéke, ami abból a szempontból jó, hogy sétáló / és bevásárlóutca, mindig van élet, van kaja, bolt, kocsma, minden, unatkozás nincs.
Abból rossz, hogy vérbeli gettó, éjjel kettőkor szerbek és albánok anyáznak, rosszabb esetben bicskáznak egymással az ablak alatt, és hát kocsit is erősen necces ilyen környéken hagyni. A kerületekről később írok. A lényeg az, hogy aki "kemény környéken" nőtt fel, értsd: "brazilok", az bírni fogja, aki nem, az elmenekül. Ilyen környéken érdemes gázpisztolyt hordani kb. mint otthon a hétkerben, és asszem, hogy itt nem is kell hozzá engedély, de azért ennek nézzetek utána. Sok ilyen olcsó gettó van amúgy, de a Reumannplatz / Keplerplatz vidéke talán annyival jobb, hogy a bevásárolóutca miatt szórakoztatóbb és kényelmesebb. Ilyen szobákat a www.jobwohnen.at oldalon lehet találni WG címszó alatt (Wohngemeinschaft, azaz társbérlet, de az albérletet is így hívják/hirdetik.)
2) Aki élni akar (főleg szellemi munkások, karrieristák), az nyilván önálló lakást szeretne, bár néha van nagyon igényes WG is, láttam hirdetni úri villában szobát a 14. kerületben (ami jó), zongorával, művész lakótársakkal. Mondjuk úgy, hogy ami a jobwohnen.at-n bútorozottan havi 350-400 euró körül van, az már akár lehet igényes is, tehát érdemes ár szerint rendezni a keresést, és nincs abban semmi rossz, amíg single az ember, hogy 350-400 eurót megfizetni képes, tehát többnyire értelmiségi, és többnyire nyugati-külföldi, angolul beszélő népekkel együtt lakni. Mindenképpen egy igényesebb albival (WG-vel) érdemes kezdeni és lakásra akkor cuppanni rá, ha nagyon jó ajánlatot kapunk, ami el fog tartani egy darabig és erre a célra talán inkább alkalmasabb a willhaben.at mint a jobwohnen.at
Én nagyon jót találtam, nem tudom pontosan, hogy miért, de van két tippem, ami talán segíthet. Konkrétan: Hütteldorf metróvégállomással szemben parkos udvarra néző nagy erkélyes lakás, ahol nyáron lehet napozni és hallgatni a madárcsicsergést a fákon, 55 négyzetméter, két szoba, de olyan jó elrendezés, hogy többnek érződik, és fullosan beépített konyha, tűzhely, hűtő, mélyhűtő, mosogatógép, mikró, csak a többi bútort kellett megvenni, mert ezen kívül bútorozatlan volt. Ennek az átlagos ára 700 euró + rezsi, én megkaptam 550 + rezsiért.
Miért? Hát, két tippem van rá.
Vagy azért, mert a harmadikon van lift nélkül, babakocsisoknak, öreg mámiknak alapból nem nyert, csak sportos, egyedülálló fiataloknak, azok meg nem akarnak ennyire kiköltözni a városból (nem messze van ide a Bécs vége tábla, bár metró van), vagy pedig azért, mert nem ingatlanügynökön keresztül bérelem valami magánszemélytől v. ügynökségtől, hanem direkten a BUWOGtól.
A BUWOG volt valaha a helyi IKV, állami lakáscég, részben privatizálták az ImmoFinanznak, aztán egészben lecsuktak emiatt pár nagykutyát, nem volt egy tiszta ügy :))), de a lényeg, hogy ha már papíron magáncég is, eléggé államiszerűen működik. Pl. megpróbálták úgy átadni a lakást, hogy fűtés, melegvíz, hűtő és mikró nem ment :)) Nem hagytam persze.
De a lényeg, hogy lehet, hogy érdemes a BUWOGtól bérelni, lehet, hogy nagy átlagban is igaz, hogy jó lakásokat az átlagosnál olcsóbban adnak.
Én a willhaben.at-n találtam, érdekes módon a BUWOG weboldalán nem hirdették...
Az is fontos, hogy a legtöbb esetben 2-3 hónapnyi bérnek megfelelő jutalékot kell fizetni az ügynöknek, amit nem kapsz vissza, meg arra még 3-6 hónap kauciót, amit visszakapsz, tehát a lakásbérlés helyből 1-2 milla leperkálását jelenti és akkor még jön a bútor... már ha az ember nem akar bútorozottat, ami énszerintem, nem éri meg, szar bútor van benne és irreálisan drágább. Bútorozott lakás vagy szoba kizárólag 6-12 hónapig maradó diákoknak ajánlott. Itt is érdemes, ha nincs pénze az embernek bútorra, az ágymatrac - fogas kombóra gyúrni, aztán később még fejleszteni, nem érdemes néhány 50 éves ócska bútor miatt 30-70 euróval többet fizetni havonta, ráadásul bútor nélkül szerintem a kaució is kevesebb. A BUWOG esetén jutalék nincs, és kauciót asszem úgy 3000 eurót fizettem.
III. A kerületekről
Hú, ez hosszú téma lenne. Röviden: én az 1.-9., 20. és a 15. egy részét azonnal leírtam, mert kocsim van és ott Kurzparkzone van, nem hagyhatom ott egész napra a kocsit, márpedig munkába metróval megyek, mert az autósforgalom szörnyű, a tömegközlekedés viszont jó. Parkolóbérletet csak akkor válthatnék, csak lecserelném osztrákra a rendszámomat, ami amúgy is kötelező lenne, de ezt gondos precizitással felszarom, semmi kedvem hozzá, amolyan elvi alapon: EUs kocsim van EUs országban, tehát kuss legyen, kedves hivatalnokok. Aki nem autózik, annak nem személyes tapasztalatból, de ismerősök tippje alapján ajánlott lehet a 9. kerület, mert az az egyetemi, értsd, nemzetközi, toleráns, külföldibarát, angolul is beszélő és bulizós környék. (Amikor ott laktam, kiparkoltam Währingbe, az 18. kerület, villamossal elérhető. Ja amúgy bécsiül a villamos nem Strassenbahn, hanem vmiért "Bim". Gondolom, mint Pesten a "csinga".) Illetve a 3. mert az elég zöld és közel van mindenhez, igaz, drága. De én ezeket helyből átugrottam a kocsiügy miatt.
Akik pénzt gyűjteni jönnek a fent említett módon, azért azt javasolnám, hogy igazi durva Kis-Albániákba azért ők se költözzenek: Brigittenau (20.), Ottakring (16.) illetve a 15. kerület Westbahnhof környéki része. Általában: született bécsi kollégám tanácsa: nagy pályaudvarok környékét elkerülni!!! (Kis pályaudvar, mint Hütteldorf, az oké.) Amit ajánlanék, az Simmering és Favoriten, 10.-11. került, igen, ezek is albán-szerb-török gettó, de egy fokkal jobbak, és a 10. kerület Keplerplatz-Reumannplatz része talán azért lehet egy fokkal ajánlatosabb a többi gettónál, mert a bevásárlóutca (Favoritenstrasse) kényelem és szórakozás szempontjából OK, de mondom, nem egy csendes, nyugodt környék, hanem kemény, de talán nem annyira kemény, mint a 16. v. 20. például.
Akik élni jönnek, azoknak nagyon ajánlom Hütteldorfot: itt van ugye az U4, szépen be lehet menni vele a városba, ugyanakkor nagyon zöld, nagyon erdős, nagyon nyugodt és igényes és bár parkolóhely itt is kevés, azért több, mint beljebb. Annak, aki úgy akar városban élni, hogy közben nem igazán akar városban élni, annak a 14. kerület (Penzing, de főleg a Hütteldorf részére gondolok, U4 Hütteldorf metróvégállopmás) ideális, talán egész Bécsben itt van a legtöbb erdő és vadaspark és jó levegő és zöld (Paradies, Lainzinger Tiergarten). És közben az U4 bevisz bulizni, és haza is hoz, mert most már pénteken-szombaton egész éjjel jár minden metró! És annyira nem is drága környék, bár igényes. A hütteldorfi metróvégállomás parkolóházában rögtön van egy elég jó fittness-centrum, kicsit feljebb a Linzer Strassén görög étterem, balra Merkur (kb. igényesebb teszkó), mit akartok még? :) Sajnos a Linzer Strasse türelmi zóna, de a kurvák beljebb vannak, a műszaki múzeum fele, itt kifele Hütteldorf fele már semmi ilyen piroslámpás izé nincs, teljesen jó környék. Szóval: igényesebb magyarok: gyertek Hütteldorfba, majd alakítunk itt társaságot! :)
További lehetőség az U4 kicsit beljebb, Schönbrunn-Hietzing, nem annyira zöld, de gyönyörű történelmi és kulturált. Ennek a nyugati, 13.-14. kerületi régiónak egy hátránya van: amikor az ember hazamegy, az egész városon keresztül kell menni, meg vissza is :( Tipp: függetlenül attól, hogy a GPS mit tanácsol, én úgy szoktam jönni Pestről Bécsbe, hogy el szoktam menni a nagy olajfinomítónál, ahol a sztrádán az a nagy védőfal van jobbra, na ott jobbra és le balra az S1-es gyűrűre, és az Altmannsdorfer Strassén fel Schönbrunnig (nem tudom már pontosan, melyik kijárat, nézzétek meg Google Mapsen), és úgy haza Hütteldorfba.
Ha a 13-14 nem jön be, igényes még Hernals (17.), ja de itt jegyzem meg, hogy szül. bécsi kollégám szerint akármelyik kerületről is van szó, arra vigyázni, hogy a Gürtelek környéke mindig szar, vagy jóval kijebb, vagy jóval beljebb! Ő hernalsi és elég igényes ember, de nem szórja a pénzt, szóval Hernals nem-Gürteles része lehet OK, van metró is. Vagy Florisdorf (21) is lehet jó. Döblingről (19.) azt mondják, kőgazdag és drága. Van még a délkelet, ami magyar embernek pont jól útba esik oda-vissza, meg jó zöld is, pl. Donaustadt, 22. kerület, de valahogy nem látok sok metrót arra és nem is hallottam még soha, hogy bárki élő ember arra lakna :)
Egyelőre ennyi, kérlek, egészítsétek ki, javítsátok stb.