Elm Creative Commons License 2011.01.29 0 0 149336

FUTObolondok Szabadegyetem : Uj edzesmodszer


Korunkban egyre nagyobb nepszerusegnek orvend a futas, a jogging. Egyre tobben kezdenek testedzesbe kulonobozo okokbol, jellemzoen az egeszsegmegorzes, esetleg alakformalas celjabol, de mas motivaciok is felbukkanhatnak szorvanyosan. A lenyeg, hogy sokan futnak-kocognak csak ugy, munka, csalad, mas hobbik mellett tobb-kevesebbet, raadasul kihasznaljak a futas egyik legnagyobb elonyet, miszerint nem kell hozza szinte semmi, csak egy jo cipo es egy kis ido : futni barhol, barmikor lehet. Igy a legegyszerubb megoldaskent a tobbseg a lakohelyehez kozel, a kornyezo utcakban, esetleg egy kozeli parkban teljesiti az onmaga szamara kituzott penzumot. De sok futonak problemaja a rovid tavu motivacio-hiany: meg ha hosszabb tavu celjai segitik is, pillanatnyi kedvetlenseg, faradtsag, vagy mas barmikor megingathatja adott elhatarozasa veghezviteleben. Ehhez kutotocsoportunk egy ujfajta edzesmodszert dolgozott ki, ami ugy noveli teljesitokepessegunket, hogy kozben folyamatosan fenntartja a motivacionkat is.

 

Az edzesmodszer neve : hetyke-fartlek. Az otlet nem uj, valoszinuleg tobben is alkalmazzak ezt ontudatlanul, de tudomanyos igenyessegu vizsgalatara, es preciz, alapos elemzesere most elso izben kerul sor, mely az esetlegesen feltarulo apro reszletek reven tudatosabb felahsznalast tesz majd lehetove. Alapja a normal fartlek futas: ez egy viszonylag regi, ismert edzesmodszer, de a biztonsag kedveert ismeteljuk at. A fartlek szo egy svéd kifejezés, jelentese "jatek az irammal". A futo donti el, hogy mikor erosit bele, milyen hosszan, es hanyszor az edzese soran, ahogy a beleerositesek kozotti pihenofutas idejet, hosszat es gyakorisgat is szabadon dontheti el. Ez a modszer igen jol fejleszti az aerob allokepesseget. Legjobb szintes terepen vegezni, ahol az emelkedok es lejtok szinte kinaljak az iramvaltasokat.

 

Sok futonak nem adatik meg, hogy hegyvideken lakjon, igy a dimbes-dombos terep nem adhatja az iramjatekot - meg amugy is akar a rosseb bizonytalan terepen hegynek fel kilogo nyelvvel felhorogni, lefele meg kitorni a bokajat a koveken. Lehetne elore kitalalni a szakaszokat, de a tervezes elrontja a veletlenszeruseget - ekkor mar inkabb intervallumos futasrol beszelnenk -, a menet kozbeni kitalas meg felesleges kulon koncentraciot kivanna a futotol, hogy ne a konnyebb iranyba mozduljon el az iramvaltasnal. Ezert egy olyan, sik varosi kornyezetben is megtalalhato motivacioforrast kellett talalnunk, ami kepes helyettesiteni terepadottsagokat, de alkamazasa nem kerul kulonosebb plusz energiaba. A varosi tereptargyak bar valtozatosak, pont ezert nehez inegralni egy altalanos elmeletbe, igy talaltuk meg szerteagazo kiserleteink soran a legkivalobb motivatort : embertarsainkat, akikkel futasunk soran talalkozunk.

 

A hetyke-fartlek lenyege igy foglalhato ossze : konnyu, regeneralo futassal haladjunk, amig nincs a latokorunkben senki. Amint eszreveszunk valakit valtsunk gyorsabb iramra, mintha mindig is lenduletesen, temposan futottunk volna. Nemelyek a pihenok alatt el is engedik magukat, csoszognak, arcuk a levegokapkodastol eltorzul, meggornyednek, de amint ujra latokorbe kerul valaki, fejuket felemelik, kihuzzak magukat, netan a melluket is dullesztik mikozben hasukat behuzzak, lepeshosszuk megno, sarkuk magasabbra csapodik, mikozben mindezek ellenere arcukra kiul egy konnyed magabiztossag. Nagyjabol ennyi, de persze az ordog a reszletekben lakozik. A talalkozos futasnal gyorsan kell futnunk, es megis lazanak, konnyunek kell tunjon kivulrol az egesz fellepesunk, mig az egyedulletes szakaszoknal rendeznunk kell sorainkat - ha szukseges, tanuljuk meg reanimalni sajat magunkat. Probaljunk meg a lehetosegekhez kepest a pihenoszakaszokban is futni-kocogni, a setalast nem ajanljuk, mereseink alapjan abbol nehezebb repulofazist is tartalmazo futasba valtani ujra meg ujra.

 

A futasok idozitese sokat szamit, hiszen napkozben sok kozlekedovel, futotarssal talalkozhatunk, mig a kora reggeli vagy keso esti orakban

kevesebbel. Bizonyos helyeken csak utobbi johet szoba, mert a nepsuruseg miatt a normal idoben a Hetyke-fartlek egy folyamatos tempofutasba fordulhat at, mig a neptelen orakban egy laza regeneralo kocogasba. (ezt a ket vegletet tekinthetjuk is az elmelet szelsoertekeinek). Igy elengedhetetlen, hogy korultekintoen valasszuk meg az idopontot, mikor indulunk egy Hetyke-fartlekre, ezt nehany teszt futassal lohetjuk be. Figyeljunk a hetvegekre, unnepnapokra, ne csak a napszakra! Egy eskuvoi konvojba vagy egy husveti kormenetbe utkozni nem tul szerencses, bar az iranyukat felmerve, es erre merolegesen tartva eltavolodni meg mindig lehetseges, de ez esetben elore erdemes felterkepezni a lehetseges menekulo utvonalakat.

 

Jelentos elteresek adodhatnak a helyszin jellege miatt is. Lakotelepi futokornel, vagy fokozlekedesi utvonal kozeleben szamithatunk az atlagost lenyegesen meghalado motivacioforras jelenletere, ez szinten a szelsoertek fele mozditana az edzes osszetetelet. Kertvarosban, kevesbe nepszerubb parki kornyezetben lenyegesen ritkabb talalkozasokra szamithatunk. Viszont ne feledkezzunk meg az utobbi kornyezetek veszelyforrasairol! Parkokban, de foleg kertvarosokban nehezebb eszrevenni a gyorsitas szuksegesseget. Egy fa mogul, egy kertkapubol, esetleg egy belathatatlan keresztezodesbol hirtelen bukkanhatnak elo, ilyenkor nehez hirtelen felvenni az utazosebesseget. Ilyen helyeken fontos az allando figyelem, jo elore rendszeresen kell pasztazni a terepet es elemezni a helyzetet, nincs bosszantobb egy himnemu futo szamara, ha egy sovenyt elhagyva meglepetesszeruen bukkan elo egy kertben napozo bikinis lany, mikozben eppen szetesni keszulunk - ez az egesz edzesunket tonkreteheti.

 

Tanulmanyunkban eleddig nem tertunk eddig ki ra, de semmikeppen sem hagyhatjuk figyelmen kivul a motivacio erosseget legjobban befolyasolo tenyezot, ami az elobbi peldankban is lathato. Ez pedig a futaskori talalkozasokban resztvevo egyedek neme. A futora mindig jelentosen nagyobb hatast gyakorol egy ellenkezo nemu egyeddel valo talalkozas, mint egy azonos nemuvel. Emellett a talalkozo egyedek eletkora ami statisztikailag is kimutathato befolyast gyakorol a felvett tempora es testhelyzetre. Himnemu futoknal az azonos generacioba tartozo, vagy attol fiatalabb ellenkezo nemu egyedek feltunese szignifikansan nagyobb sebessegnovekedest es homoritast idez elo a megfigyeleseink szerint, mint peldaul egy szemeteskocsi szemelyzete melletti elhaladas. Nonemu egyedeknel nem ilyen eros az osszefugges, de hatarozott korrelacio naluk is kimutathato a nemi es eletkori adatok kozott - termeszetesen lenyeges szorassal, mint az egyenfuggo vatozoknal az varhato.

 

Fontos jol begyakorolni arckifejezesunket, a szenvedest - ami ugye erosen tempotol fugg - nehez spontanul elrejteni, a konnyed mosoly, amikor a fulunkon at is levegot vennenk, komoly kihivasokat tamaszt a futoval szemben. Aki mar probalta, tudja, hogy ez egyaltalan nem olyan konnyu, hiaba latszik kivulrol annak. Gyakoroljuk rendszeresen a mimikat futasokon kivul is. Peldaul amikor feladjuk a tonnas banyatankot egy maminak a buszra, majd befosunk, megis mosolygunk - a zaroizom megfeszitese es az arcizmok egyideju ellazitasa korantsem olyan egyszeru feladat (ezek egyfajta pszeudo-antagonistai egymasnak, ennek elemzese egy masik tanulmanyt igenyelne), vagy esetleg ha egy graffitizo kolykot csipsz fulon, az arcod minden indulattol mentes legyen, mikozben betordosod az orrat, vagy megprobalod az arcaval leradirozni a festeket a falrol. De lehetseges fizikai erokifejtes nelkul is gyakorolni, mondjuk finom mosollyal a szank sarkaban adni postara az adobevallasunkat, vagy artatlan pislogassal es semleges hangszinnel mondani, hogy "igen fonok, szeretnek hat utan is maradni". Az elet szamtalan remek lehetoseget kinal, hogy kivulrol buddhanak latsszunk, mikor valojaban inkabb vert innank, csak felismerni es elni kell a lehetosegeinkkel. Az igazan haladok megprobalhatnak peldaul full lila-feher, HAJRA UJPEST feliratu szerelesbe oltozve beulni a Fradi B-kozepbe, mikozben baratian mosolyog embertarsaira. Ez egy komplex edzeset is jelenti gesztusainkon valo uralkodasnak - a zaroizomtol a kezremegesig, arcizmoktol a torokhangig, adrenalin-turestol az anaerob zonaba lepo pulzusig, ami az edzes kesobbi szakaszaban a  sprintfutast es/vagy az utesallosagot is magaban foglalhatja. Aki ugy erzi, nehezebben megy neki a megfelelo mimika, befizethet orvosi reszlegunkben un. Joker-face kezelesre, ami folyamatos es garantalt mosolyt biztosit egy eletre (ami a civil eletben is remekul hasznosithato).

 

Az elmeletet tobbezres tesztelotabor, es adatgyujto kollegak sokasaga segitsegevel epitettuk fel, tudomanyos alapossaggal. Az adatok mennyisege miatt meg korantsincs minden adat feldolgozva, kesobbi kiegeszito tanulmanyokban meg tobb valtozo hatasa var feltarasra. Az adatok elozetes elemzesebol is kivilaglanak meglepo, es kevesbe meglepo osszefuggesek, peldaul a szembejovo holgyek altal viselt ruha testhezallosaganak mertekenek hatasa, vagy a szembejovo urak bicepszmeretenek befolyasa az edzes pillanatnyi parametereire. Tervezzuk vizsgalatainkat kiterjeszteni meg egyeb valtozok felderitesere, ehhez onkentes adatfelvevok jelentkezeset varjuk.

 

Termeszetesen a hetyke-fartlek Amerikaban, Europa legtobb orszagaban es Antiochia-ban szabadalmi oltalom alatt all, hasznalata ezen helyeken jogdij koteles, amit a jogtulajdonos, a Futobolondok SE szamlajara kerunk befizetni minden felhasznalotol. Barmikor lehet szamitani utcai ellenorzesre, ne mulasszak el leroni a jarandosagunkat, kulonben az Artisjus-maffiat is bevonjuk a behajtasi eljarasokba!

 

Tovabbi jo futast kivanunk minden kedves olvasonknak - es ne feledjetek : Legy resen! :o)