bognart Creative Commons License 2011.01.26 0 0 31220

Sziasztok !

 

Köszönöm szépen ! Lesz majd egy nagyobb binom is. :)

 

Pár apróságot azért hozzáfűznék a képhez..

Mostanában egyre jobban fényszennyezett égen észleltem. Most egy céges munka keretében volt időm egy kicsit barangolni a közelben.

Házunk egy szép nagy határállomás egyik oldalán van. Veszett fényszennyezés.

Most az állomás másik oldalán kerestem helyet. Sajnos amit kinéztem, azt a helyet és tönkretették a fényvető oszlopok.. Most látom igazán , amit a világítástechnika tanárom mondott, hogy a lámpák nem megfelelően vannak tervezve, beállítva..

Lényeg, hogy némi bolyongás után találtam egy nagy bokrokkal védett területet, ahonnan a déli égbolt tisztán látszott, és a bokrok mögött derengett csak az ég.

A déli égbolt viszont bársonyosan fekete.

Ezen az égbolton próbáltam ki a 7x50-es orosz tento-t egy fotóállványon.

 

Félelmetes volt a tiszta égbolt. :)

Ennyi csillagot még nem láttam távcsőben. Bársonyos fekete volt a látómező, de mintha szürkésen derengett volna a halvány csillagoktól. A skicc alapján 10,2 -10,3 magnis csillagot is sikerül észrevennem.

 

Észlelésről. Látómező nagyon tiszta volt, bársonyosan fekete. A csillagok is , valahogy szebbek, kontrasztosabbnak tűntek. Nekem már ez egy élmény volt.

Ahogy elkezdtem körbecsodálni a látómezőt, úgy bontakozott ki a látvány. Az Orion köd direktben szinte nem is látszott a csillagok között. De ahogyan körbenéztem a csillagokat az LN hatására szépen kibontakozott. Az agy pedig megtanulta látni. :)

Szép lassan egy álandó derengés lett a köd, és kezdtek részletek kibontakozni. Közben szépen kezdtek előtünni a csillagok is.

Ehhez kb 10 perc sötétre alkalmazkodás kellett, és kb 10-15 perc ismerkedés a látómezővel.

A távcső a látómező közepén a legtisztább képalkotású, emiatt kicsit körbe kellett táncolni  vele a látványt. Emiatt a rajzolt látómező nem biztos, hogy pontosan lefedi a ténylegest. 

Viszont így volt rá mód, hogy felfedezzem a látómezőt, és megtanuljam látni.

A rajzon minden rajta van ami láttam, és amit éppen hogy érzékelni tudtam.

Nem tudom mikor sikerül igazából elcsípni a ködöt. :)

Remélem hamarosan meglesz a nagy dobson ( szépen kitartóan halad). Lesi mester féle binóbenézőtől egy kisebb csodát várok. :)

Nagyon megkedveltem a kétszemes észlelést.

A binóknak is megvan a maga varázsa... de az állvány az kell hozzá. Rengeteget számít.

Ezt mondjuk tudtam, de teljesen más volt látni és átélni . :)

 

Sziasztok !

 

Tamás