Afrikaans8 Creative Commons License 2011.01.23 0 0 8203

„mindez körülbelül száz évvel I. Béla és körülbelül húsz évvel II. Béla halála után történt”

 

Ha akkor történt, hát akkor történt, ettől függetlenül szegény Vak Béla regnálása teljes egészében beleesett a Szuzdali Fejedelemség idejébe, miközben a többieknek esélye nem volt a korszakhoz másfél évtizednél közelebb kerülni. Jól jöhet még arra az esetre, ha kiderülne, hogy a térségről megőrződött kép mégis alkalmas a mű keletkezési idejének meghatározására.

 

 

„Szuzdal aranykora a XII. század második fele” 

 

A városra gondolva az aranykor stimmelhet, fejedelemséget értve alatta, 1196-ban az négy évtizede már a Kljazma-parti Vlagyimir igazgatása alatt állt.

 

 

„Ott, a Balkán belsejében, a XIV. században persze vajmi keveset tudhattak Kuber onogurjairól … az időben jóval közelebb keletkezett bizánci forrásokat persze ez nem írja felül”

 

Kitűnő ötletnek tartom, hogy a forrásokat ne írjuk felül. Javaslom, Ibn Rusztával is járjunk el hasonlóan, aki a bolgár kútfők névhasználatával teszi nyilvánvalóvá, hogy Krum kán (v)angr szövetségesei nem lehetnek azonosak a magyarokkal :)

 

 

„»Az avarság élő emlékezete a X. századtól feledésbe merült, a magyarság viszont jól ismert nép volt.« (Szádeczky-Kardoss Samu)”

 

Ugye nem mondod komolyan, hogy Samu bácsi besszarábiai magyarokról beszél? Csak mert előzőleg „egy, a történeti magyarságot is jelölő” elnevezésről ír, hozzátéve: „a dunai avar állam területére 670‒680 táján keletről onogurok telepedtek”…

Előzmény: - duplagondol - (8150)