Plieur Creative Commons License 2011.01.18 0 0 13574

Meghagyom a Lacinak a 2-ik hadsereget, máshonnan hozok példát: a 3-ik román hadsereg. A hadosztályai később érkeztek ki a frontra mint a 2-ik magyar hadsereg, a vasuti kirakodási helyei Sztalino-Volnhaha és Marjupol voltak, a kirakodás aug 8 ( Div. 13 Inf akkor kezdte) és okt.2 ( Div.7 inf utolsónak érkezett) között. Felszerelésben, gépesítésben minimális külonbségek voltak, ezek is könnyűhadosztályok voltak, viszont friss erők voltak.

A lóállománnyal kapcsolatban viszont ott is voltak bőven panaszok, semmivel sem volt jobb a logisztika lóerős része, mert:

1. A 350-600 km menettávolság már a frontra úton megviselte az ember és lóállományt, a menetet a legsürgősebben kellett végrehajtani, nem volt lehetőség az állomány fokozatos edzéséhez, ráadás a rossz útviszonyok.

2. Már ekkor kevés volt az élelem és a lótáp, ugyanis a sietség miatt meg sem várták hogy az egységek gyülekezzenek, még ezred szinten sem.

3. A helyi lakosságtól "hiányok pótlására bevonúltatott":) loállomány sem volt jó minőségű.

Tehát az odamenetet is érdemes figyelembe venni, a frontra érkező állomány sem volt csúcsformában.

Példa: Egy 350 km-es gyalogmenet egy zászlóaljnak szept. 9-től szept. 22-ik tartott. A legrosszabb helyzetben a DIv.7 Inf okt 2-8 kirakodott utolsó kiérkező egységei voltak, ezek kb 600 km-t meneteltek, azaz éppen ki sem pihenték a menetet amikor kezdődött a támadás.

 

Előzmény: Yoshi (13561)