barkócza Creative Commons License 2011.01.18 0 0 44257

A páracső dőlésszögéhez: a páracsőben a kicsapódó flegma ahogy visszafolyik, a gőzzel érintkezve folyamatosam melegszik és a gőz pedig hűl. Ennek kapcsán a flegma alkoholt ad a gőznek, a gőz meg vizet a flegmának, és így jön létre az erősítő hatás. Fontos, hogy elég nagy felületen, és elég ideig érintkezzen a gőz a flegmával.

 

Ahhoz, hogy ez működjön, kell, hogy legyen elég sok flegma a csőben, nem szabad, hogy túl gyorsan folyjon le, ezért a nagyon meredek páracső mérsékelten növeli az elválasztást. A nagyon lapos páracsőnél viszont a gőz valóban fölfele tudja fújni a flegmát, és ezért nem jön létre az erősítő hatás. Valahol van egy optimális szög, ami persze függ a lepárlás sebességétől is. Azért valószínűleg az a 20 fok, amit írni szoktak, nem teljesen légbőlkapott, hanem tapasztalaton alapul.

 

Szerintem érdemes mérni a reflux mennyiségét. Valahogy így: