Maotai Creative Commons License 2011.01.17 0 0 13530

 A perifériális országoknak (az akkor kvázi kommunista Olaszo. is) kiadott német főtisztek azon részét, akik esetében legalábbis kétséges volt, h az esetleges bűneik a legsúlyosabb büntetést érdemelnék, jellemzően koncepciós típusú (perben) ítélték el.

 

Speert nem ítélték halálra Nürnbergben, mert nem volt bizonyítható, h őt terhelte volna a felelősség a külföldi kényszermunkások sorsáért (ezért az őt megfúrni próbáló egyik helyettesét, Sauckelt lógatták fel - bőven megérdemelten- aki viszont Hitlertől és Himmlertől kapta az ukázokat)

 

Ha Löhrt kivégezték Belgrád bombázásáért (amit Hitler személyesen rendelt el), akkor ugyan mi járt volna Churchillnek, FDR-nek, és beosztottjaiknak, Harrisnak és LeMaynek.......vagy épp a brit légierő vezérkari főnökének, Portálnak, aki már a háború legelején ecsetelte egy előterjesztésében, hogyan lehetne elpusztítani közel 1 M német civilt.

 

Igaz Kesselringet Velencében brit bíróság ítélte halálra - olasz tanúk tucatjai bizonyították, h mindent megtett végig az olasz kultúrális hagyaték (pl. Monte Cassino) és a civil lakosság megkímélése érdekében , miközben sikeresen tartotta végig fel a szövetségesek szvsz totál értelmetlen itáliai invázióját - de ez olyan hullámokat vert fel a józanodó Angliában, h a közvélemény nyomására Sir Harding tábornok megkegyelmezett neki.

 

Mainsteint az oroszok megpróbálták megkapni, de nyilván nem adták. Ő később valójában  a Bundeswehr de facto vezérkari főnöke lett, papíron Adenauer (aki személyesen fogadta őt kiszabadulásakor) tanácsadója.

Előzmény: Pak 88 (13495)