ab69 Creative Commons License 2011.01.16 0 0 1886

Kedves Andras,

 

Letoltheto-e a netrol ez a jaratos kalyhakra vonatkozo szabalyzat, szamitasi utmutato, ugyanis ugyanis ket cserepkalyhas ismerosnel erdeklodtem es ok nem tudtak ebben segiteni erdekes modon. Veletlenul sem vonnam ketsegbe a letezeset, mert tudom hogy van valami.

 

A szamitasokrol, ami van az a jaratos kalyhakra vonatkozik, tehat kulon kellene, a dan a finn az orosz es a raketakalyhakra, csak amik itt idaig felmerultek. Apropo mi a helyzet a bubos es egyeb kemencekkel, mert ugye van olyan is aki azzal szeretne futeni.

 

Szivesen elolvasnam az emlitett szabalyzatot, mert biztos vannak benne igencsak erdekes, tanulsagos kitetelek, illetve ami a lenyeg, mit es milyen reszletesseggel hataroz meg. Nyilvan a kemeny es a tuzter meretenek viszonyat erdemes meghatarozni, es meg egypar dolgot es van amit valoszinu nem.

 

Vegyunk egy bubos, vagy egy pizzakemencet, egyszeru szerkezet, mondhatni mindenki ismeri, kerdezem en, ezen pl. Mit lehet szabalyozni? Magassagot , szelesseget, hosszusagot? Ha netan ettol elter akkor az nem szabvanyos es mar nem is mukodhet? Persze nem vitas, azt is el lehet szurni.

 

Tegyuk fel minden szamitas elokerul, bar efelol eros ketsegeim vannak. Egy ilyen szabalyzat, minel reszletesebb, annal hosszab es attekinthetelenebb annal tobb ellentmondast es hibat fog tartalmazni. Kvazi betarthatatlan lesz. Vagy ez a cel? Nem lepodnek meg igazan.

 

Eloregyartott kalyhaknal tuztereknel egyszeru a helyzet, valaki valamit kitalal, elintezi hogy kapjon egy ujabb pecsetet aztan lehet-orrba szajba gyartani reklamozni, hogy ilyen-olyan hatasfok hogy ez mennyivel jobb, aztan esetleg megse, de legalabb papir van rola.

 

De kerdem en, a cserepkalyhas iskolaban, par evvel ezelott meg 60-as evekben kiadott konyvbol tanitottak, nem tudom, manapsag mi a helyzet, de nem vagyok tul optimista, miert nem tanitottak meg nekik hogy lehet magas hatasfoku egest letrehozni? Vajon miert nem akarodzik ezt is tanitani a cserepkalyhasoknak? Ha egy gyarto tud eloregyartott elemokbol bizonyitottan jo hatasfoku tuzteret epiteni, vajon hany cserepkalyhasnak jut eszebe az hogy je, megertettem ennek a cuccnak a mukodeset es en is ossze tudok rakni egy tuzteret nehany samott lapbol es teglabol ami ugyanezt vagy legalabb ezt tudja, esetleg olcsobban. Nyilvan ez kellemetlenul erintene azt a gyartot akinek ott sorakoznak a raktaraban az eloregyartott draga tuzterei. A tomegkalyha pedig ugye reszben ezen a ponton kerult a kepbe.

 

Elso korben probaljuk meg szabalyozni a kerdest, az mindig olyan jol hangzik, lehetoleg ugy hogy minel inkabb keresztbetegyunk az ilyen modszerek elterjedesenek, sot ha sikerul reszletekbemeno szabalyzatot letrehozni, ezzel egyuttal megakadalyozunk barmifele jovobeni fejlesztest is. Kiveve termeszetesen a nagy gyartokat. Tovabba az oktatast hagyjuk , azon a szinten ahol van vagy meg jobban zullesszuk le, hagyjuk elterjedni a kontarkodast , majd annal indokoltabban lehet fellepni ellenuk, ha eljon az ideje.

 

Ha valoban a szakma szinvonala fontos lenne, akkor nem lenne egyszerubb megtanitani a cserepkalyhasoknak a jo hatasfoku tuzterek epiteset? Ha mindenkepp szabalyozni akarunk, marpedig bizonyos szintig valoban nem artana. A kivitelezoi nyilatkozat mondjuk nem lenne rossz otlet, ha ervenyt is szereznenek neki, vagy eloirni hogy a kalyhas vegyen gazelemzot, ami igaz hogy nem olcso, es irja ra az adatokat erre a nyilatkozatra, amit idonkent ellenoriznek is....jarhatobb es egyszerubb lenne mint egy tobb kotetes betarthatatlan es zavaros szabalyzatra hivatkozni. Tudja az adott ertekeket a kalyha vagy sem? Ha nem, tessek ujrakezdeni, ha nem teccik tudni hogyan kell ilyet epiteni, tessek tanfolyamra menni. Nem ebbe az iranyba fogunk elindulni az az erzesem.

(Csak nehogy a muszergyartok es forgalmazok most verszemet kapjanak, csak egy rossz otlet volt:D)

 

Valaki azt mondta, ha elterjed a tomegkalyha, akkor nehany kandallos es cserepkalyhas becsukhat, ettol nem kell felni, inkabb pontosan az ellenkezojetol. A kandallosokat egyeb gyartokat nem kell felteni, sot, ipari termeles, nagy penzek mozdulnak meg lobbizas,kedvezmenyek repi utak, esetleg becsuszik egy-ket nokiasdoboz, hasznos rendeletekert,infokert, de nem mondtam semmit. A cserepkalyhas szakmanak mondjuk a torkan a kes, az oktatas olyan szinvonalu amilyen annak ellenere hogy nemely prominens kalyhas bizony elkotelezett nagy gyartok fele. Vagy epp ezert?

 

Vegyuk a kemenyek esetet, evszazadokig frankon mukodtek szilardtuzelesu keszulekeknel a sima falazott kemenyek,nyilvan karban kellett tartani mint mindent,  es az emberi hulyeseg ellen nincs vedelem. Ma tessek megszamolni hany ceg eloregyartott kemenyeit fogadjak el? Az emlitett cegek pedig ugy szopatnak es alakitjak az araikat ahogy nem szegyellik. Lassacskan a tananyagbol is kikerul hogy kell teglabol kemeny epiteni, hiszen minek, eleg osszeragasztani eloregyartott izeket.

Es mindenki orul , milyen nagyszeruen szabalyozva lett a kerdes.

Ugyanez, lehet, hogy csak ido kerdese es lejatszodhat a cserepkalyhaval tomegkalyhaval is, holnaptol egy rendelet, hogy csak eloregyartott, tanusitvannyal ellatott eloregyartott tuztereket lehet alkalmazni.Megtehetik?

 

Mindenki orulhet? Sok volt a kontar, a cserepkalyhasok nem tudtak olyan tuzteret epiteni ami felvette a versenyt az eloregyartottakkal,mert nem is tanitottak meg nekik, ha tanultak maganszorgalombol, a tomegkalyha nem fert bele a szabalyzatba, kepzese se volt sokan eszetlenul ossze-vissza ganyoltak. Milyen nagyszeru, most ez is megszunik, a hulye kalyhas meg eleg ha ossze tud ragasztani ket samott idomot, jobb ha nem tud tobbet. A gyartok pedig ismet ugy szopatnak ahogy akarnak, ugy jatszanak az arakkal ahogy akarnak. Hurra. Meg egy nagy hagyomanyu szakmat sikerult tonkrevagni, ismet elfelejtetni. A tecnikai fejlettseg , vagy inkabb a hulyeseg kora?

 

Es mi van ha besul ez a nagy mutavany? Egyesek szerint mar be is sult csak meg a TV nem mondta be, es akkor most ki fog, ki tud kenyeret ,sajtot, ruhat, kemenyt cipot kalyhat stb... kesziteni, ha a gyarakbol elfogy , mondjuk az olaj, vagy egyszeruen csak becsodol, vagy nem jonnek a hajok Kinabol...

 

Nem nem, vagyok jovobelato, es nem is akarok az lenni, de mar lattam dolgokat es folyamatokat, amik nem tesznek optimistava,nem csak egyetlen szakmarol van szo, mondhatjatok hogy uldozesi maniam van, kivanom, hogy ne legyen igazam. Egy kicsit elszaladt a fantaziam, csak irkalok itt hulyesegeket ossze-vissza, most epp ilyenem van, majd elmulik.

 

Van egy nagy dilemmam is, egy ideje, szerencses dolog-e ha elterjed a tk? Esetleg serti a nagyok erdekeit es a farkara lepnek valamilyen formaban, nyilvan ha meg sok felresikerult is keszul belole lelkes barkacsolok, hozza nem ertok reven, ez csak gyorsitja a folyamatot. Vagy szep csendben epitgetni, esetleg megosztani az infokat azzal akit szimpatikusnak es eleg ertelmesnek tartok, elevickelni a piaci resben, remenykedve, hogy a nagyok talan nem vesznek eszre... nem tudom...

 

Andras, ne vedd szemelyesre, bar a valasz latszolag neked szolt, valojaban nem. Illetve csak ez a resze:

Ha segiteni tudnal, hogy a neten hol erheto el az a szabalyzat, megkoszonnem, valoszinu tobbunket is erdekelne.

 

Elore is koszonettel.

 

 

Előzmény: LA47 (1880)