LA47 Creative Commons License 2011.01.16 0 0 1880

Kedves Péter!

 

Lehet, hogy mosolyogsz rajtam a kitartásomért, nos a cél érdekében vállalom a nevetségessé válást. Tagadhatatlan egyéni kíváncsiságom mellett objektívebb ok is erre késztet, amit most a fórum nyivánossága előtt megismételek.

Európában és hazánkban a helyi tüzelőberendezéseket engedélyeztetni kell. Ehhez az építőjének kivitelezési nyilatkozatot kell adni, ennek része az un. megfelelőségi nyilatkozat. Sorozatgyártott, típusengedélyezett berendezések, kandallók, kályhabetétek, kazánok esetében ez egyértelműen adott. Egyedi építésű készülékeknél, a különböző rendszerű épített kályháknál, a tesztelés költsége és időtartama miatt gyakorlatilag kizárt, ezért elfogadnak egy jóváhagyott számítást. Járatos kályhákra ez szabványként rendelkezésre áll. Sajnálatos módon ez a számítási eljárás sem az ellenáramú, sem a harang rendszerű kályhákra nem alkalmazható, mert nem igazolható vele a megfelelőségük.

Tehát a tömegkályhát építőknek szüksége lenne egy széles körben elfogadott, a közép szintű hőtechnikai ismereteknek nem ellentmondó számításra, amit azután hivatalossá lehetne tenni. Ezt az utat járta be a járatos kályhák méretezésére szolgáló számítás is.

Nagyon jó lenne, ha a Lars foglalkozna ezzel a könyvében. Ami engem illet, bármilyen fontosnak is tartom, képességeim és lehetőségeim miatt nem tudom elvégezni ezt a feladatot.

Kérlek, és persze mindenkit kérek, hogy ne húzzuk elő a valóság más mint a papirok érvhalmazt, a feketén dolgozótól kezdve a hozzá nem értő, korrumpálható hatóságig. Valószínűleg mindannyian követtünk el közlekedési szabálysértést, mégsem állítjuk, hogy a kresz felesleges. Aki pedig következetesen megszegi, biztosan nem jut messzire.

A fórumon olvasottak alapján remélem, hogy nyilvánosságra kerül valamilyen használható anyag, például konkretizálva az általad említett keretek.

 

Üdvözlettel

András

Előzmény: vackor11 (1870)