Törölt nick Creative Commons License 2011.01.15 0 0 439

Leírom én hogy szoktam. Tegnap is ez volt a "terítéken":

 

Veszek 4 körmöt (ebből lesz 8 félbevágott köröm) hozzá két hátsó csülköt és néhány darab bőrkét (ez utóbbi nem is kellene, de a biztonság miatt és hogy tuti megdermedjen).

Aznap mikor meghozom a piacról, átvizsgálás, bőr takarítás, köröm látható szilánkos részeinek eltávolítása, csülök kicsontozása.

 

Másnap korán reggel az egész 2 nagy fazékban felrakós (első habos víz kiönt) egész bors, sok gerezd foghagyma, babérlevél, só (óvatosan) és az aznapi ebéd –ilyenkor valami könnyű ebéd dukál- elfogyasztása után pár kanálnyi léből próba fagyasztás következhet a hűtőben (Ekkor mennek bele a répák is). Általában ilyenkor  már megdermed a lé. Így ha már a répák is megpuhultak, ebéd után az egész leszűrendő és jön a válogatás. Csülök külön, körmök külön, a többi (csontok, bőrke) mehet a kutyusnak.

 

A csülkök legszebb szép nagy egyben maradt része mehet egy kizsírozott tepsire + fűszerek, só és lehet szép pirosra, ropogósra sütni. A maradék csülök sovány hús részei + piros répa mehet 8 tányér aljára. Általában egy egyik csülök megy a sütőbe, a másik a tányérokba. Ekkor végre rászűröm a kocsonya levet a tányérokra.

 

A körmökből és a maradék csülök sovány + remegős alkatrészekből pedig körömpörköltet csinálok. Mivel ezt a megmaradt kocsonya lével öntöm fel, és már minden puha, ezért ennek fél óra bőven elég. Csak a fűszerezés és az ízek összeérése + a szaft megfelelő sűrűsödése a lényeg már ilyenkor. A hagymát az elején viszont csak 3-4 visszapirítás után paprikázom, hogy a rövid főzési idő ellenére szinte már kész szaftot kapjak, és ne egész hagyma darabok legyenek a végén az ételben.

 

Nos így egyszerre egy nap elkészül 8 tányér kocsonya, hatalmas adag körömpörkölt (ma ez volt az ebéd, de több mint a fele megmarad olyan sok lett, megy a fagyaszóba a böjt utáni időkre) és a szép ropogós sült csülök. – Ami még aznap este mosogatás, és a jól megérdemelt munka után, amíg a kocsonyás tányérok dermednek, és a pörkölt is már hűl, el is szokott fogyni friss kenyérrel az utolsó falatig. -

 

Kicsit macerásabb mint a hagyományos, konzervatív kocsonya, de mi hidegen nem szeretjük a kocsonyában a bőrös dolgokat, csak a sovány húst. Így aztán nálunk ebbe az irányba fejlődött az egész szertartás.