Törölt nick Creative Commons License 2011.01.15 0 0 1100

Jelenleg a társadalom egy elég széles szegmensében trendi több gyereket vállalni mint kettőt és bizony az életüknek abban a szakaszában jellemző ez a vállalás, amikor, általában diploma utáni kezdő fizetéseik alacsonyak, ezzel párhuzamosan sok költségük merül fel az egzisztencia megteremtés kapcsán. Ez a réteg nem nagyon várogathat, hogy majd negyvenévesen megszüli azokat a gyerekeket, amikorra az anyagi helyzetük rendbe jön az embereknek általában.

Igen is a harmadik-negyedik gyerek vállalásához ez az adókedvezmény adhat némi noszogatást a biztonságérzet növelésével, ugyanis elsősorban ez az, ami olyan döntéseket kényszerít ki, hogy ne szülessenek meg azok a gyerekek amik a társadalmi reprodukcióban hiányoznak, ugyanis a fiatal szülők tervezgetéseiben az átlagnál  több gyerek igen is szerepel.

 

Bizony el tudom képzelni, hogy a két meglevő gyerek mellé az adókedvezmény hatására becsúszik a harmadik ott is, ahol már nem terveztek többet.

Jól lehet látni, hogy ez a 70.000-100.000 forintnyi családi jövedelmi különbség a pályatársakhoz képest három illetve négy gyerek esetén pont az alap lakhatás finanszírozását teszi lehetővé, lényegében szocpolként is funkcional.

Két keresős házaspár legalább három gyerekkel egészen biztosan, finanszírozhatóan meg tudja teremteni a kedvezmény következtében az emberhez méltó lakhatását.

 

Előzmény: Neocortex (1098)