mozis55 Creative Commons License 2011.01.14 0 0 8827

Sziasztok!

A szomszédomban egy nagyon öreg sárvári körtefára futtattak fel feketeszőlőt, szörpszőlőnek kapták. Olyan Izabella szőlő eperízéhez hasonló az íze és nagyon festő, "még a poharat is megfogja". 2008-ban szaporítottam róla, már 2010-ben 2 20 l-es vödörrel lett a két tőn, drótra kötöztem, kb 4 m-re futott el, 18 cukorfok felett, permetezés nélkül.

Szerintem az igazi szakembereknek igaza van. Még a Szeremley is a bakatorokkal próbálkozik! Nem furcsa?

Mi lesz a permetszergyártókkal, nem tudják majd a rengeteg mérget megvetetni-megetetni?

Kipróbáltam, a metszés után Vegesollal nagyon lemosattam. A felesleges hajtásokat a nyáron eltávolítottam, levegőssé tettem. Az alatta kapírgáló tyukok miatt nem tudtam permetelni. De így lett jó.

1980-ban Zalaszentjakabon lakodalomban ittunk tiszta piros delawári csemegebort, az örömapa saját termése volt. 22 cukorfokkal szüretelte októberben, a darazsakat csapdába csalta felkötözött flakonokba töltött olcsó sörrel. Úgy kezelte, mint a vörösbort, 8 napig a rágós-rózsaszínes hélyán tartotta, kevergette, majd kipéselte.

Olyan hatása volt, mint a whiskeynek, néhány korty után viszketett a fülem, akadozott a nyelvem.

1981-ben nyáron 23 napot voltunk 4-en legények az Adrián, Otello vörösbort vittünk, még most is érzem a számban az ízét. Na azt sem fürdették permetszerben!

Ennivaló szőlőnek az Izabella az "eperízével", szerintem sok-sok csemegeszőlőt lever. Képzeljétek a piacon ősszel nagyon keresett volt az otello és az Izabella szőlő, 400 Ft-ért el lehetett adni, a fehér delewárit is!

Üdv.