sancibácsi Creative Commons License 2011.01.10 0 0 1791

ilyen mérőszámot még én nem hallottam, hogy 'éves hatásfok %'.

De mi is befolyásolná, vagy rontaná le =>csúfítaná el a menyasszonyt?

Ha rossz a ház hőtechnikailag, bizonyára többet kell fűteni, mint egy ún. alacsony energiásban. De ez bármilyen tüzelőberendezésre igaz. Ha nagy a hőveszteség többet kell pótolni.

Ha pedig a keletkezett hő 'elszállítását' tekintjük, vagyis hogy radiátoros-padló-falfűtés van-e, az szintén nem befolyásolja a -legfeljebb közvetve- a tüzelőberendezés hatásfokát.

Számomra egyébként nyílvánvaló, hogy a gyári-névleges hatásfokok, és a valódi otthon kinyerhető hatásfokok nem egyeznek meg. Ismeritek mi a számítógép leggyengébb láncszeme?  => a user; vagyis a felhasználó!

Kályháknak, kazánoknak, vízteres kandallóknak szintén.

Nem mindegy milyen (nedvességű..) fával, mennyi levegő tűztérbe engedésével, stb tüzelnek. Mindennél kell 'gépészkedni' valamennyit, az égés alatt. Lásd faelgázosító, vagy egy temporis-os aki elmondása alapján 6-8 óra alatt éget le 15-20 kg fát (miközben a szekunder-primer levegő hozzáadással játszik), de egy normál cserépkályha kandalló estében is függ mikor tesz új adagot a tűre (parázsra), és mennyit (lásd az idézett vízteres kand-ó optimális: 6 kg.) (amúgy szerintem külön topikot lehetne nyitni a 'kályha-felhasználók'-ról szóló különböző történeteink számára:-))

Tehát minél rövidebb idejű az égés, és hosszabb a hőleadási, vagy fűtési időszak, szerintem annál kevésbé van kitéve a felhasználó gyengeségeinek, és itt nem csak a tudatlanságra, vagy egyéb rosszra kell gondolni, hanem feledékenységtől, az egyebekre is. Ha figyelmesen megnézed a vackor féle ábrát az égés 1-1,5 ó-ig tartott. A környezetemben senkit, és semilyen kazánt-kandallót nem ismerek, amely 1 óra alatt felfűtötte volna a házat:-((

Előzmény: fakeco (1788)