Afrikaans8 Creative Commons License 2011.01.10 0 0 8039

„egy települést, amelyik nem volt még fejedelmi központ sem, nem azonosíthattak egész Oroszországgal”

 

Ha el is tekintünk Anonymus szóhasználatától (rusci és rutheni), a Bogoljubszkij uralkodásáig tartó, jó esetben három-négy, de inkább csak két-három évtizedes periódusra hogyan akarod alapozni a gesta keletkezési idejének meghatározását?

 

 

„A szuzdali fejedelemség felemelkedése 1146-kezdődött, amikor elfoglalták Rjazanyt”

 

A Szuzdali Fejedelemség megerősödése a bolgárokkal vívott küzdelmek első szakaszától és Dolgorukij kun házasságától datálható, vagyis a XII. század első negyedétől. Ide veendő a Типографская летопись beszámolója, mely szerint 1107-ben a Szuzdal városát körülzáró és a pogosztokat fosztogató bolgárokat kiűzték, és azok a tudósítások, melyek szerint 1120-ban már Jurij Dolgorukij vezetett sikeres hadjáratot Bulgáriába. Utóbbi valószínűleg összefüggésben állt azzal, hogy a bolgár kán három évvel korábban megmérgeztette Dolgorukij feleségét, Ajepa kun kagán lányát.

 

 

„A krónika szerint a »fehér ugorok örökölték a szlávok földjét, miután elkergették a volochokat (frankokat)”

 

A PVL szerint 898-ban a fekete ugrok kergették el a volohokat a "magas" Ugor-hegyek túloldalán, akiknek uralkodója P. mester szerint Gelou volt.

 

 

„A keleti szlávok földjét soha nem hódították meg a frankok; a leírás így a Kárpát-medencére vonatkozik, nem Kijevre … a leírás egy az egyben megfelel a magyar honfoglalásnak, ami jelzi, mekkora zavarban volt aszerző, amikor ugorokról kellett írnia”

 

Nem értem, Iraklij császár száragurjaival kapcsolatban a frankok hogy jönnek a képbe. A 898. évi passzus a Kárpát-medencébe történő bevonulást írja le, ott viszont nem esik szó fehér ugorokról, azt a részt a bevezető szöveg tartalmazza.

 

 

„Hérakleiosz idejében a türkök voltak azok, akik megtámadták Hozdroj perzsa 'császárt', semmi másnak nincs jelentősége ebben a vitában”

 

Mint említettem, az Excerpta egy másik töredékében (588. fr. 19) Priszkosz arról beszél, hogy „az akatzirokra és más népekre rátámadva” a perzsák ellen is hadakoztak a száragurok, és a Kaukázustól délre eső ibér, valamint örmény területeket feldúlták. A György barát eredeti leírásában szereplő türkök T’ung jabgu utasítására vettek részt a II. Khoszrau elleni támadásban. Egyes források türköknek, mások kazároknak mondják őket, az alexandriai Niképhorosz pátriárka szerint türk kötelékbe tartozó kazár segédcsapatokról volt szó.

 

 

„Ha a szerző nem pontosít, világossá teszi az azonosságot”

 

Szerencsére nincs szó ilyesmiről, így Perzsia alatt Evilath (= Hephthal) perzsák által meghódított vidéke értendő.

 

 

„A tanulmány tudtommal nincs fent a világhálón”

 

Angol változatban fenn van, és PDF-ben letölthető (The Ugri Allies of Heraclius; in: Chronica 2004/4).

Érdemes egy pillantást vetni a benne szereplő alábbi bibliográfiára:

 

Előzmény: - duplagondol - (7931)