tomegkalyha2010 Creative Commons License 2011.01.09 0 0 1777

Kedves Mesterek Mestere!

 

Hatásfokot lehet mérésekkel és lehet "józan "paraszti" ésszel" is meghatározni!

Ha szakszerű építésről beszélünk, akkor talán támaszkodjunk  az elsőre.

 

Ezért néhányan elvetemült módon számításokat végzünk, mielőtt belefognánk a tüzelőegység kivítelezésébe.

Szándékosan nem tömegkályhát írtam, mert nem lehet mindenhova tk-t építeni, mint ahogy esetlegesen más berendezést is elkell vetni, ha nem adottak a feltételek.

 

Nem vitatom a vízteres kandallók hatékonyságát , magam is rendszerbe helyeztem nem egyet. Nem nevesítem a készülékeket, de szakemberként bíztos magad is ismersz több típust és tudod a lehetőségeiket, korlátaikat. A megfelelő gépészet szintén sarkalatos pontja a rendszernek és bízony itt is nagy a szórás. 

 

A TÖMEGKÁLYHÁRÓL: 

-MEGFELELŐEN helyre tervezett kályha hatékonysága közelítően egyező a nagyhatékonyságú faelgázosító berendezésekkel / pl. pelletkazán/, kivítelezési- megtérülési mutatója lényegesen kedvezőbb.

-MEGFELELŐN TERVEZETT gépészettel és hőcserélővel a távolabbi helyiségek is füthetőek/ vagy HMV-hez hasznosítható a hőtöbblet.

-építésénél lehetőség van a stílusillesztésre, - anyag , szín, forma-, valóban csak a pénztárca szab határt.

-épűlet-egészségügyi szempontból és  károsanyag-kibocsájtás oldalról nézve csak néhány más jó megoldás létezik, persze jóval drágább megoldás.

- élettartama más épített egységekhez képest 2-3x-s.

 

-az épület tagoltsága, szigeteltsége, statikai jellemzői, a kémény paraméterei lényeges tényezők, nem építhető vagy korlátozott fütésiegységként építhető, ha a feltételek nem vagy csak részben adottak.

 

 

Megjegyzés:

Az arrogancia nem támasztja alá a szakmai felkészültséget.

Előzmény: Törölt nick (1774)