nyeglemuki Creative Commons License 2011.01.08 0 0 4705

Szívesen!

 

>Kimentem néhány perce és multiméterrel 12,45 voltot mértem a terheletlen akksin (a táblázatod szerint majdnem >90%-os), ami nincs egy hónapos egyébként (Banner 100 Ah)!

 

Mérd meg a kályha áramfelvételét, ha az rendben, akkor hiába 1 hónapja vetted az akksit, akkor is gatya, ha csak az állófűtés ennyire lecsökkenti a feszültségét. Érdemes megnézni az akku gyártási dátumát is, mert ha pocon állt több évet, az nagyon nem jó neki. Ilyen akksikba tipikusan nagyáruházakban lehet belefutni, főleg ha kicit akciósz.

Valahol olvastam, hogy talán garanciát nem is vállalnak kereskedők olyan akksira, aminek a gyártási és az eladási időpontja között 1,5(?) évnél több időbb az idő.

 

100Ah ne tévesszen meg, azt egy gyári új (nem az üzletben, hanem még a gyárban) akksira hazudják, de ha használt, vagy állott az akksi, akkor már csak lehet, hogy egy 20Ah-snak felel meg, és hiába mérsz a táblázat szerint 100%-ot feszültség szerint, az már csak a 20Ah-ra vonatkozik.

 

>Egyrészt nem akarom elhinni, hogy ennyire 100% közelében kell lennie az akkunak ha kályházok,

 

Nem kell, lényeg, hogy mielőbb visszatöltsd 100%-ra, és ne álljon töltetlenül mert akkor szulfátosodik és veszít max. kapacitásából.

 

>másrészt még mindig nem tudom, hogy normális-e, ha 9,8 voltra esik a feszültség (12,45-ről!), mikor az izzítógyertya >megy és a kályha ventillátora 50%-on dolgozik!

 

Ez egyáltalán nem normális! Csak úgy tudod megtalálni a gyenge láncszemet, ha komponensenként végigmész a rendszeren, és két kupacba válogatod az elemeit: jó/rossz

Előzmény: kocsisjan (4700)