kendu Creative Commons License 2011.01.04 0 0 50185

Sziasztok!

Voltam ma fűtés szaküzletben. Érdeklődtem a lehetőségeim iránt, hogy a gyerekszobába milyen radiátort tegyek a jelenlegi 150 centis radal helyére, hogy jó legyen. Aki esetleg nem olvasta az elmúlt napokban a topicot, néhány részlet:

-17m2, 48m3-es szoba

-150 centis radal radiátor

-kettős: gáz, vegyes tüzelésű fűtés

-vascsövek többségében colosak és annál is vékonyabbak.

-minden része a lakásnak jó meleg, kivéve ezt a szobát, kb 1,5 - 2 fok eltérés.

Szóval mondta csávókám, hogy dunaferr és valami török márkájú lapradiátorai vannak. Egyébként valaki ha ismeri írhatna pár szót ez utóbbiról, valami 'A' betűvel kezdődő neve van és mellesleg egy az egyben olyan, mint a dunaferr lapradiátorok. Szóval csávókám azt mondja, eddíg mindenki meg volt elégedve a törökkel is, ezért bátran meri ajánlani. 1,2mm-es acéllemez radiátorokról van szó, de sajnos nem tudom mennyi garit ad rá.

Lényeg a lényeg, gyorsan csinált egy számítást a leendő radiátorom méretét illetően, ami elsőre 180x60-asra jött ki, majd jobban megnézve az árlistát a 2 méterest kezdte el javasolni, mivel az 1400 forinttal drágább csak. A dologhoz szorosan kapcsolódik, hogy 60-65 fokos előremenő vízzel számoltunk, mivel gáz használatakor többnyire ennyit ér el a kazán. Ennél feljebb nemigen megy, mert a szobatermosztát lekapcsol.

Namost: nem sok egy csöppet ez a méret a fent említett szobába? Én személyszerint a 180 centiset is sokallom, nemhogy a 2 métereset! DE mivel a következő 5 éves tervben esetleg kondenzációs kazán is szerepel, talán a 180 felé hajlok egy kicsit.

Ezt a török csodát 29 ezerért mérik, a 2 méteres társát pedig 31 ezerért (persze kerekítve, mert a különbség kb 1400 ft,mint azt már említettem). Szó se róla, nem tartom drágának, de vajon jóféle-e? És kell-e nekem ekkora?

Mi esetleg a túlméretezés előnye, hátránya? Mondjuk a hely nem számít, van bőven, a pénztárca nem feneketlen, de nyílik, ha megéri. Szóval, kompromisszumokra kész vagyok, de vajon tényleg szükség van rá?