Törölt nick Creative Commons License 2011.01.03 0 0 13314

A gulágról írt regényt azért gondolom nem akarod a szovjet viszonyok általános illusztrációjaként bemutatni? A gulág rabjai lehet, hogy nem láttak éveken keresztül tejet, de a szovjet átlagember békeidőben azért rendszeresen evett tejterméket, ha nem is nagyon sokat.

 

a GULAG-ról kiengedtek 20.000 papot ( kedves uralkodónk szerint nem is léteztek)

 

Szalmabáb érvelés, ne adj a számba olyat, amit nem írtam. Hol írtam, hogy nem léteztek? A papok túlnyomó részét a harmincas évek elejére deportálták, a falvakban nem voltak papok, ennyit írtam. A templomok többségét bezárták vagy istállónak használták. A parasztok ettől még maradtak a maguk módján vallásosak. A parasztokat nem baszogatták a harmincas évek második felében már, papok meg nem voltak (gy. k. a falvakban, mert a gulágon voltak), így aztán a vallásellenesség a gyakorlatban nem sok mindent jelentett a parasztok hétköznapjaiban.

 

a vidéki ukrán, orosz lakosság jelentős részéből nem lehetett kiverni a vallást

 

A városi lakosság jelentős része is vallásos maradt a maga módján, az újszülöttek legalább felét közismert módon megkeresztelték a hetvenes vagy nyolcvanas években is, pedig akkor már a lakosság kétharmada városokban élt. De pl. Orlando Figes összeveti az orosz parasztok vallásosságát a spanyol parasztokkal, és megállapítja, hogy az orosz parasztok sokkal kevésbé tisztelték a maguk papjait, mint a spanyolok a katolikus papokat. Ennek többféle oka is volt (pl. az átlagos ortodox papnak családja volt, a sok gyerek miatt folyamatosan pénzszűkében volt, ami miatt rendszeresek voltak a viták az egyházi szertartások költségeiről, hónapokig temetetlen halottak és kereszteletlen csecsemők jellemezték aszályos időkben az elhúzódó alkudozásokat, ugyanis a papnak is volt földje, amit művelt, és ezért ő is aszály idején akart több pénzt, amikor a parasztnak is kevesebb pénze volt...), a lényeg annyi, hogy a spanyol katolikus papság hívószavára a városokkal szemben a falvak lakossága jórészt beállt az ellenforradalom mögé (és annak hadseregébe), míg az oroszoknál az ortodox papság nem tudta rávenni a parasztságot, hogy a bolsevikok ellen nagy tömegben a fehérek oldalára álljon (sőt, ha fehér front közeledett, a parasztok tömegesen jelentkeztek a Vörös Hadseregbe), és a parasztság végülis az ortodox papságtól teljesen függetlenül lázadt csak a bolsevikok ellen (és csak akkor, amikor már késő volt).

Előzmény: showtimes (13308)