showtimes Creative Commons License 2011.01.03 0 0 13308

csatlakozó kiegészítés:

 

sztálin et. miután rájött 41-ben, hogy nagy a baj átváltott a jól bejáratott kommunista dumáról az oroszország anyácskára, a nagy péteri, szuvorovi hagyományokra, még az egyház elnyomásán is lazított, néhány templomot újra nyithattak (szigorúan csak az ortodoxok!) és a GULAG-ról kiengedtek 20.000 papot ( kedves uralkodónk szerint nem is léteztek)

na igen, vannak akik úgy gondolják, ami nincs a szovjet statisztikában, az nem létezik - például a földalatti egyház. a vidéki ukrán, orosz lakosság jelentős részéből nem lehetett kiverni a vallást. pedig mindent elkövettek.

 

a szovjet viszonyokról, meg kik voltak a gulagokon esetleg szolzsenyicint, varlan salamanovot se ártana olvasni, de számos lengyel és magyar visszaemlékezés is elérhető.

Sok mindent megtudhatunk a szovjet valóságról, még azt is, hogy egy tejkonzerv micsoda örömet okozhatott a mindig éhes embereknek:

"Mindenki állt, és nézte, hogyan eszem. Nem udvariatlanság volt ez, nem a rejtett vágy diktálta, hátha részesülhet a lakomában. Még csak nem is reménykedett senki, hogy megosztom vele a tejet. Ilyesmire még nem volt példa, érdeklõdésük a másik étke iránt tökéletesen önzetlen volt. Magam is tudtam, hogy lehetetlen nem nézni a táplálékra, amely a másik ember szájában eltûnik."

 

 


Előzmény: edesviz (13307)