zichie75 Creative Commons License 2010.12.30 0 0 1451

Többen megkerestetek a Samsung tévék Fibernetes csatonalista kezelés problémájával, ezért úgy döntöttem, hogy felteszem a netre a kis progimat, ami a Samsung tévék csatornalista exportját úgy átírja, hogy a Fibernetes csatornák láthatóak és léptethetőek legyenek a tévé csatornalistájában. A progi innen tölthető le: http://www.megaupload.com/?d=YB39GKHW

Maga a progi nem túl bonyolúlt, az igazi kihívás, az annak kiderítése volt, hogy mi az, amiket változtatni kell az exportban. Erre több napom is ráment, és rengeteget kellett kísérletezni. Már majdnem fel is adtam. Az sem kevés idő volt, mire rájöttem, hogy a csatornalista export módosításában lesz a megoldás.

A folyamat több lépésből áll:
1. A tévén végig kell futtatni egy tejes csatornakeresést a digitális kábelcsatornákra. Eredményként a tv, azt fogja jelezni, hogy nem talált semmit.
2. A tévét digitális kábeles módba kell tenni, majd ki kell választani a távirányító számbillentyűivel egy csatonát. Ez pl. lehet az "1", ami az m1. Ez rádaásul (a budapesti Fibernet hálózaton) kódolatlan. Ha bejön, akkor nagy valószínűséggel a tévé megtalálta a keresésnél a digitális csatornákat, de úgy kezeli, mintha nem lenének.
3. Szükség lesz egy pendrájvra, ami lehetőség szerint FAT32-re van formázva. Lehet, hogy NTFS-en is működik, de azzal nem próbáltam. Végre kell hajtani egy csatonlista exportot a TV USB portján keresztül a pendrájvra.
4. A pendrájvot csatlakoztatni kell ahoz a PC-hez, amire le lett töltve a Fibernetes csatorna módosító progi (FCSM.exe). A pendrájv gyökérkönyvtárába a korábbi lépés exportja során keletkezett egy scm kitejesztésű állomány. Ez valójában egy zip tömörítmény, ezért át is célszerű nevezni arra.
5. A zip állományból ki kell csomagolni a map-CableD nevű állományt, amiben a DVB-C csatornák vannak. A kicsomagolás abba a mappába (könyvtárba) történjen, ahol a Fibernetes csatorna módosító progi (FCSM.exe) is van.
6. Futtatni kell a programot (FCSM.exe), amely a start gombra végzi el a korrekciókat a csatornalistában. Itt fel vannak sorolva azok a TV típusok, amelyek esetében a módszer sikeresen működött, de ez természetesen nem zárja ki azt, hogy más típusokkal nem működik. Ha a Start gombra egy olyan hibát jelez a progi, hogy 'A(z) map-CableD állomány mérete nem megfelelő!', akkor sajnos a módszer nem használható, mert a tv csatornalista szerkezete nem kompatibilis a módszerrel.
7. Sikeres futásnál (ami a másodperc töredéke) a progi felülírja a map-CableD állományt, azaz korrigálja a csatornalistát. Arról is tájékoztat, hogy hány csatornát talált és ebből mennyit kellett korrigálnia. A budapesti Fibernet hálózaton 115 digitális csatorna van, ami közül mind "rejtett" a Samsung tévék egy részén, így mind a 115-nek módosunia kell.
8. A módosult map-CableD állományt bele kell tenni (WinZip vagy Intéző) segítségével a zip tömörítménybe, az ott lévőt felül kell írni.
9. A zip állományt kiterjesztését vissza kell nevezni scm-re.
10. A pendrájvot el kell távolítani a PC-ből, csatlakoztatni a tévé USB portjára, majd egy csatornalista importot végrehajtani.

Ha mindent jól csináltunk, akkor a tévé újraindul és a csatornalistában megjelenik az összes digitális csatorna, amit a távirányító csatornaváltojával (p+ p-) is lehet léptetni, továbbá ez EPG-nek működnie kell.

Értelemszerűen a kódolt csatornákhoz Conax modul kell, amibe az előfizetői kártyát kell tenni.

Tudomásom szerint januártól változik a csatornalista, ezért a folyamatot újra végig kell játszani.

Fontos infó! Mindenki saját felelősségére használja a módszert és a progit, én semmilyen felelősséget nem vállalok!