Tősgyökeres szentesi Creative Commons License 2010.12.25 0 0 27090

Ismét csak köszönet bzmotorosnak a tegnapi kiegészítésért!

 

Best of 2001-2010 IV. rész

 

10. Nosztalgiaflotta kibontakozása hazánkban

9. Bz motorkocsik "C" nagyjavítása

8. Desiro motorvonatok megjelenése

 

7. Nagytőke – Kunszentmárton vonalszakasz és Kunszentmárton állomás átépülése

 

A 130-as vasútvonal Tiszatenyő és Hódmezővásárhelyi – Népkert közötti szakaszának felépítményét még a 80-as évek folyamán teljesen felújították 48-as hézagmentes felépítményre. Egy szakasz maradt csak ki: a címben említett pályarész. A pályacsere egyre inkább sürgetőbbé vált, mert az állapot miatt nehezebb tengelynyomású mozdonyok nem közlekedhettek rajta. Az első örömteli lépés 2006 őszén történt, amikor a néhai MÁV Hajdú 4044 001-8 pályaszámú bobója jelent meg Nagytőkén rengeteg hosszúsínnel, illetve Tiszaföldvárra pedig a szintén a Hajdus 003-as kék szergej hozta a betonaljakat, ahonnan a bobó vitte át Nagytőkére. Az anyagok a Tiszatenyő – Szajol vonalból kerültek ki. Az átépítés 4 ütemben zajlott: 2008 őszén Nagytőke 2-es váltójától az AS 59-ig épült újjá a pálya, majd egy év múlva tovább folytatódott egészen Kunszentmárton – érpartig, végül a múlt év tavaszán a maradék nyílt vonali rész, a nyár végén pedig Kunszentmárton állomás épült újjá. Az átépítés után a teljes Tiszatenyő – Kunszentmárton - Szentes vonalszakasz 21t tengelyterhelésű lett, ami Szentesen addig ritkán felbukkanó vagy egyáltalán nem "őshonos" mozdonyok megjelenését hozta maga után.

Sajnos a vasúton nemcsak építés, hanem rombolás is történt ebben az évtizedben. Országos szinten számos iparvágányt, és kisebb állomást számoltak fel az utóbbi években. Környékünkön is szedett áldozatot ez a kór: Fábiánsebestyén, Tiszaug, Szelevény, Mártély és Kengyel állomás szűnt meg az évtized második felében. A mellékvonali pályafenntartásról sem tudok sok jót tudok mondani: 2004-ben és 2007-ben Szentes és Csongrád között volt tömeges betonaljcsere, illetve az 500 és az 532-es szelvények között volt némi síncsere. A Szentes - Orosháza vonalon is amennyire a pályamester el tudta intézni kisebb-nagyobb mértékben történtek sín- és aljcserék. Ezek a fenntartási munkák csak a sebesség szintentartására, vagy kis mértékű emelésére voltak jók.

A vasúti személy- és teherszállítás hátrányban van a közúti fuvarozással szemben. A mellékvonalon futó személyvonatokkal párhuzamosan mindenhol volán járatok indulnak. A mellékvonali kis állomások, és az iparvágányok teherforgalmát elsorvasztották, vagy a csomóponti állomásokra /Szentes/ terelték. A bontási hullám sajnos nem akar csillapodni, csak remélni tudom, hogy a következő évtizedben nem kell újabb állomás és iparvágány bezárásokról és elbontásukról beszámolni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Tősgyökeres szentesi (27056)