promethaus Creative Commons License 2010.12.10 0 0 1717

Szó sem volt arról, hogy a "falra tegyük".

Magyarországon is szigorú előírások vannak, többek közt a kályhát 12 cm-rel el kell távolítani a faltól illetve megfelelő (szintén előírt) szigetelés felhasználásával fal mellé is építhető.

A falra épített kályhákkal nem csak az a gond, hogy a fallal "találkozó" oldal nem fűt, hanem az is, hogy nagy hőtehernek teszi ki a falfelületet, ami pl. könnyűszerkezetes épület esetén akár a fal beizzásához is vezethet. Esetleg leszigeteljük a kályha megfelelő oldalát.De ezt például egy új építésű háznál már "nem hiszik el"  nekünk, és a nem megfelelően épített kályha miatt nem adják ki a használatba vételi engedélyt.Persze ha már régen a házunkban lakunk, mondhatjuk minket nem érdekel, a kályha ne fogjon sok helyet simuljon csak a falhoz....Még egy fontos dolog kályhát bárki építhet, de tisztában kell lennie, hogy a kályhához hivatalosan mellékelni kell a kivitelezői nyilatkozatot, ami formanyomtatvány, az adatok kitöltésével röviden jellemzi a kályhát és az építőről is információt ad.A kivitelezői nyilatkozatot csatolni kell a használatba vételi engedélyhez a tüzeléstechnikának.

Tudom általában senkit nem érdekelnek az előírások, de egy témában csak ugy lehet, úgy érdemes elmélyedni, hogy a szabályi hátteret is megismerjük.

Előzmény: hhx (1716)