Szakvélemény:
"Generosa
Ezerjó x Piros tramini, Bíró Károly 1951-ben állította elő.
Kiértékelését 1976-tól dr. Hajdú Edit, az FVM Szőlészeti és
Borászati Kutatóintézetének kutatási csoportvezetője végezte.
A Generosát 2004-ben minősítették.
• Termesztési tulajdonsága:
Rügyeinek tél és fagytűrése -21 C-ig kiváló, hasonló a Cserszegi fűszereséhez. A
Generosa tõkéje erőteljesen nő, vesszeje felfelé törő, egyenes, közép vastag.
Szellős lombot nevel, ezt az egyenesen felfelé növekvő hajtások alakítják ki. Önmagától
rendezett vesszőit könnyű metszeni. Hónaljhajtást alig hoz, levelei középnagyok, A
bőtermő Generosa közepesen nagy fürtjei kedvezően tömöttek - 130 g - a fürtkocsány
középhosszú, néha zöld bogyók maradnak a fürtben. A megnyúlt gömb alakú bogyók
kicsik, húspiros-lilás árnyalattal, alig hamvas, héja szívós, az íze különösen finom,
zamatos, savas. Hosszú kocsánya miatt könnyű szüretelni. A Generosa fajta az aszályt
is jól tûri. Magasművelésre alkalmas. (Moser)
• Minőseg:18-20 mustfokkal érik szeptember végén.
• Kórtani jellemzői: Fürtjei nem rothadnak. A lisztharmatra és peronoszpórára közepesen
érzékeny.)
• Bora: A szőlő ízeit megörző, illata szőlővirágra emlékeztető, az Ezerjóhoz hasonlóan
finom savú, kellemes ízhatású bor."
De 1-2 év múlva kicsit többet tudok mondani, egy komám épp a múlt héten telepített be vele 1,5 hektárt :)
Vagy ha eljutsz egyszer Kiskunhalasra a Halasi borászati kft.-hoz, vagy valamelyik viszonteladójukhoz, akkor meg is kóstolhatod
http://www.halasibor.hu/
És itt egy kép róla