Ricky Hawk Creative Commons License 2010.12.04 0 0 8928

Itt, a pk. épület és a látszoba közötti gyalogúton jártunk a közvetlenek épületéből a tornakertbe, fodrászhoz, a gyenguszra és a tisztacserére az ezredzuhanyozóba (ahol megerősítem, hogy minden nap volt melegvíz!). A leszerelés előtt álló öregeket, akik háromszoros kiválók lettek, előléptették őrmesternek (és megkapták "A haza szolgálatáért" érdemrend bronz fokozatát).

Történt, hogy egy ilyen frissen előléptetett őrmester melegítőben ment a tornakert felé, ám a látszobából (hétköznapokon csak kantinként funkcionált), elétoppant egy továbbszolgáló szakaszvezető (valószínűleg látszobaügyeletes volt), éktelenül és fölényesen leteremtette, hogy miért nem teljesít tiszteletadást a magasabb rendfokozatúnak (persze nem ismerték egymást). Több sem kellett az öregkatonának, felballagott a körletbe, felvette az őrmesteri rendfokozattal ellátott gyakorlóját, visszament a tsz-eshez, aki persze nem tisztelgett egy sorkatonának (természetesen a rendfokozati jelzésre rá sem nézett). No erre az öreg cseszte le rendesen, hogy nem tiszteleg a magasabb rendfokozatúnak.

Ez (is) jutott eszembe a képeket látva...

A szolgálati szabályzatban benne foglaltatott a "rangidős" fogalma.

Az a rangidős, akinek magasabb a beosztása. Egyenlő beosztások esetén akinek magasabb a rendfokozata. Egyenlő beosztások és rendfokozatok esetén aki előbb kapta a beosztást. Egyenlő beosztások, rendfokozatok és esetlegesen egyszerre kapott beosztások esetén aki régebbóta viseli a rendfokozatot. Meg volt ez határozva rendesen. (Remélem, jól emlékszem így 32 év távlatából.)

Azért érdekes volt látni, amint egy laktanyasorakozón Szabadszálláson (ahol egy három hónapos tanfolyamon voltam) öreg alesek verték a vigyázzt egy fiatal főhadnagynak, aki a laktanyapk. volt (Kőhalmi Erik).