promethaus Creative Commons License 2010.11.23 0 0 1662

Üdv Mindenkinek!

Nem szoktam ezen a fórumon hozzászolni, és most sem tennem ha Sancibácsi nem szólít meg.A feleségem és én szerveztük a workshop-ot Helbro, és Chernov vezetésével.

Javaslom ha valaki megteheti és kellően elkötelezett menjen el az MHA workshopjára. Itt gyűlnek össze a világból a kályhaépítők, a híresek és a hobbiból építők is. Valóban van mit látni és tanulni. Mi is tartunk közös építéseket de ez csak saját tudásunk erejéig terjed és csak azokra a megoldásokra amit már kipróbáltunk.Családom, de főleg nagyapám ismert cserépkályhás volt a vajdaságban, másik nagyapámnak téglagyára volt, így  a család az agyag és a tűz  szeretetét örökölte. Magyarországon ha valaki a kályhaépítéssel elhivatottságból szakmaszerűen szeretne foglalkozni mindenképpen képesítést kell szerezzen. Álljon itt Libik András megfogalmazása a "kályhásképzésről":

A képzés tudást önmagában nem, csak legitimitást biztosít.

Amit hozzátennék: A tudáshoz kellenek saját "felfedezések", kudarcok, újrakezdések sok-sok idő és a legfontosabb ,hogy legyen kitől tanulni....

A "tömegkályha" Mo.-on járatlan út: senki nem beszélhet 10-20 év építési gyakorlatról, Mo.-on felépített 15-20 éves kályhákról.

 

Méltatlan a fórumon feltünt krematórium  téma.Merem remélni, hogy aki ezzel példálózott nem tudta mit beszél.

 

A fórum elindításánál V11 leírta hogy az érdeklődőket és az esetlegesen sk. építőket várja hogy megosszák a tapasztalatokat.

Az sk. kivitelezésű téglakályhákkal mindenki ,de főleg a tulajdonos sokkal elnézőbb.Egy repedés pl. "könnyen javítható" ,az esztétikai hibákra azt mondjuk egyedi forma  stb.

Nem azt akarom mondani, nem lehet otthon házilagosan kályhát építeni téglából, mert lehet.

Belerakunk egy adag fát, elégetjük benne, a füst "kitalál " belőle, az oldala meg átmelegszik.A tulajdonos meg elégedett hisz jól fűt a kályha. Azt hogy mennyire jól azt csak egy másikkal összehasonlítva lehetne érzékelni, de arra általában nincs mód és a körülmények is általában különböznek.

Aki ismeri a kályhákat az tudja, hogy az adottságok között a maximumot hozták-e ki a felhasznált anyagokból.

Tudni mit miért csinálunk, na ehhez már tudni kell valamit a kályháról amit építünk :

Miért pont olyat , miért akkorát , mekkora kéményhez, milyen anyagokból, és főleg mit várunk el tőle?Kályha és kályha között nem csak a külcsín a különbség, a belsejében sokkal fontosabb különbségek vannak.

Ezért érdemes a tanácsokat megfogadni és kérni a segítséget.

Vajda Zsolt

Előzmény: sancibácsi (1659)