ab69 Creative Commons License 2010.11.19 0 0 1624

 Az hogy miert van a topic, az elvileg kiderul a topicleirasbol, de legalabbis a topicindito tud errol nyilatkozni.

Mindenesetre nem latok leirasban olyat , hogy tapasztalattal rendelkezo vagy legalabb ”hiteles” tanfolyamot vegzettek tanacsado topicja olyanok reszere akik esetleg eltoltak internetrol, innet-onnet osszedett informaciok alapjan epitett kalyhaikat, tovabba mindenre kiterjedo tervrajzot es teljes leirast adnak a tomegkalyha epites mikentjerol, ami persze rafer egy A4-es lapra, egy ket hozzaszolas utan akarkinek.

Mint kiderult tobbszor, erre meglenne az igeny, sot inkabb elvaras es tobbszor duzzogasba fulladt a tortenet amikor ezt tobb okbol, senki nem vallalta be.

 

Persze egyik oldalrol el lehet varni,hogy egy topicrol ingyen es bermentve valaki, valakik arra aldozzak idejuket energiajukat, hogy penzert , munkaval megszerzett tapasztalatukat, sajat vagy masok tudasat megosszak, akar olyanokkal is akik sajat maguk erre nem hajlandoak es szeretnenek egy-ket szora mindent keszen megkapni, altalaban nem igy mukodnek a dolgok. A kalyhaepites, vagy akar mas szakma, ennel egy kicsit osszetettebb dolog. Elofordul hogy akkor sem jon ossze a dolog, ha van aki hajlando lenne megosztani az ismereteket,ugyanis ketton all a vasar.

Masik oldalrol persze ott van, hogy senki nem kotelezheto arra, hogy az iment emlitett elvarasnak meg akarjon felelni.

Kovetelozni, nyereszkedessel, titkolozassal vadolni, fikazni persze lehet. Meg azzal is lehet jonni hogy majd valaki felteszi a tutit,meg a sokkal jobbat ...rajta...

 

Az is kiderult mar itt nehanyszor, hogy nem tul szerencses kritizalni,meg indokoltan sem, inkabb dicserni illik a ”kreativ ujitokat”, illetve a felinformaciok alalpjan valamit epitok batorsagat. Arra is volt pelda, hogy nem feltetlenul tanacsos firtatni, hogy az esetlegesen tomegkalyha epito osszejovetelt, valoszinuleg penzert szervezo, pontosan milyen tipust is szandekozik epiteni. Es persze olyan is van aki ennel sokkal jobbat tud...

 

Egyre inkabb megertem azt az allaspontot, hogy minek vegyuk el annak az oromet aki sajat maga innet-onnet , internetrol osszeszedett informaciok alapjan epit maganak valamit.

Csak konyorgom, ez alapjan ne kezdje rogton tanitani es tanfolyamokat tartani, meg akkor se ha gyakorlott kalyhas”mester”. Mas rendszerrol van szo , mas megoldasokat, gondolkodasmodot igenyel.

 

Ami az utobb szoba kerult kalyhat illeti. Nem kritikakent, csak csendben megjegyzem , elso ranezesre en hat ponton latok elterest az eredeti, Helbro fele dan valtozathoz kepest,plusz ami meg esetleg nem latszik a fotokon. Egynek nincs tul nagy jelentosege, egy folosleges, negy olyan ami hatassal lehet a kalyha mukodesere, stabilitasara. A kulso kopeny, nagyon szep igenyes munka.

 

Hogy mi az elteres, biztos fent van az is a neten, ahogy ez a kalyha, meg sok masik. Lesz aki majd ez alapjan epiti a sajatjat, vagy akar egy masik fotosorozat, rajz, esetleg a sajat feje utan. Hogy melyik a jo, azt majd mindenki sajat maga de leginkabb a tapasztalatok eldontik.

De remelhetoleg lesz olyan is aki elmegy egy normalis tanfolyamra, vagy legalabb egy kalyhat felepit olyannal, aki valoban hiteles forrasbol szerzett ismeretet es nemi gyakorlatot. Vackor felajanlotta, hogy segit ebben, hol kitol erdemes tanulni.

Ez kulonosen igaz lenne a gyakorlott, nagytudasu cserepkalyha es/vagy kandalloepito mesterekre,vagy akik ebbol szandekoznak megelni.

 

Sancibacsi pedig nagy valoszinuseggel meg fogja indokolni a kritikajat,de az mar az o tortenete, valoszinuleg vita lesz belole, amiben elorelathatolag nem kivanok reszt venni.