Tánya- Creative Commons License 2010.11.19 0 0 227

ACER TATARICUM - tatárjuhar, feketegyűrű juhar

 

(nem tévesztendő össze a kelet-ázsiai mandzsu juharral (Acer ginnala syn. Acer tataricum subsp. ginnala))

    

 

  

 

bgflora.net, biblio.tu-bs.de, shade-trees.tripod.com

 

 

"Alacsony termetű fa vagy cserje, sötét szürkésbarna kéreggel. Levelei az ágakon átellenesen állnak, hosszúkás tojásdadok, tagolatlanok (egyetlen tagolatlan levelű juharfajunk). A levéllemez széle fűrészes, színe sötétzöld, ősszel vöröses árnyalatot ölt. Virágai zöldesfehérek, kis felálló bugavirágzatokba szerveződnek. Ikerlependékeinek résztermései derék-, esetleg hegyesszögben állnak, ősszel megvörösödnek, később barnára száradnak. Lösztölgyesek, egyéb száraz tölgyesek és bokorerdők lakója, az Erdélyi Mezőségen gyertyános-tölgyesekben is előfordul."

flora.adatbank.transindex.ro


"Az egykori tatárjuharos-tölgyes élőhely-típushoz kötődnek olyan védett ritkaságok, mint a fokozottan védett magyar fésűsbagoly. Ezt az elsősorban tatárjuharon élő bagolylepkefajt csak az utóbbi évek intenzív kutatása révén sikerült megtalálni a tölgyesek szegélyzónájában. Szintén a tölgyes szegélyeken repülnek az Európai Unió által is védett díszes tarkalepkék. "

bnpi.hu

 

Az említett lepke itt megtekinthető: http://vasutag.freeblog.hu/categories/Lepkek/

 

 

"Egy keletibb flóra jellemző juharáról, a feketegyürüjuharról (Acer tataricum L.) megállapíthattuk, hogy nyugati határát nagyjában a Pozsony-Sopron-
Nagykanizsa-Károlyváros-vonal, az északit: a Nagyszombat-Aranyosmarót-
Rozsnyó-Kassa-vonal jelöli. Több uj lelőhelyét találtuk elterjedésének
főleg északi határpásztáján, a nyugati födi Simonkai megállapítását. Mint a tölgyesek aljafája, bokrosok, sarjerdők alkotó eleme a zárt bükkösök és fenyvesek területére nem jut el; átlagos felső határa csak 470 m."

Fekete Lajos-Blattny Tibor: Az erdészeti jelentőségű fák és cserjék elterjedése
a magyar állam területén