Törölt nick Creative Commons License 2010.11.16 0 0 2339

Baromságnak tartom ezt ebben a formában különben, de azért én is olvastam egy hasonló felmérésről még az 1990-es évek végéről, amikor az EU akkori országainak lakosságát vizsgálták műveltség szempontjából, ill. hogy melyik ország lakói átlag mennyit olvasnak.

Elég szignifikáns eredmények jöttek ki olyan értelemben, hogy az EU északi, protestáns kultúrájú felén az emberek műveltebbek és olvasottabbak voltak, mint a katolikus hagyományokkal bíró déli felén.

Konkrétan a svédek és érdekes módon a finnek is az élmezőnyben végeztek, tőlük a dánok és a hollandok éppen csak lemaradtak. Utánuk a németek és a belgák következtek.

A legrosszabb eredményt a portugálok érték el, éppen csak lemaradva a görögöktől.

Néhány további érdekesség, hogy az általában műveltnek és olvasottnak tartott britek csak a középmezőnyben végeztek, éppen csak megelőzve a franciákat, de jelentősen lemaradva még az osztrákoktól is, akik szintén nem túl előkelő helyen végeztek. A skótokat nem mérték külön, őket a britek közé számítoták, de a katolikus gyökerű írek igen-igen gyönge helyezést értek el, gyakorlatilag az olaszokkal holtversenyben a sereghajtók között voltak. Érdekes, hogy a spanyolok viszont jobb eredményt értek el a vártnál, pl. megelőzték az olaszokat és az íreket is.

 

Mondjuk az az igazság, hogy szerintem az ilyen felmérések nem sokat érnek, de azért érdekesnek érdekesek.

Előzmény: Afrikaans8 (2336)