ez-Ben Creative Commons License 2010.11.14 0 0 551

 

:)) Nagyon köszönöm a kostolóval kapcsolatos kedvességed, de ha megengednéd nosztalgiából inkább- virtuálisan- részt vennék a disznóölésen, segitenék és a disznótoros vacsorán elmesélném az alábbi kis történetet...

 ...a régi időkben nagy eseménynek számitott a disznóölés, nemcsak ahol éppen vágtak a családnak, de a kostolókon keresztül az egész rokonságnak. Antal bácsi és Rozaángyi gyermektelen házaspár lévén, ilyenkor nemcsak a rokonokat hívta meg segiteni, hanem kifejezetten a rokon gyerekeket is, mégha néha láb alatt is voltak.

 Felejthetetlen vidám hangulatú disznóölések kerekedtek. Antal bácsi dadogva beszélt, de valami csoda folytán, ahogy fogytak a stampó snapszok egyre folyékonyabban beszélt, még a jól beszélőknek kezdett akadozni a nyelve. A stampók fogyasztásának kialakult sorrendje volt. Egyet a disznó lefogása előtt, egyet a leőlése után, egyet a forrázás előtt, egyet után...és így szépen sorbavéve a munkafolymatokat.A reggeli után pedig következett a forraltbor !

 - Antal- szólt határozottan Rozaángyi- mot már jó lesz ha jobban figyelsz !

 - A-asszony ha-hallgass, ez fé-férfimunka ! szólt Antal bácsi, aki jól tudta fokozni kell a beszédjavító terápiát, mert beszélni még lehet dadogva de énekelni nem...ami pedig a vacsorát követően elmaradhatatlan volt.

 Elérkezett a hurka, kolbász, sajt töltésének az ideje...

- Antal !-szólt az újjabb figyelmeztetés, most már odalegyen az eszed, nehogy kifelejtsetek valamit a töltelékből !

- Nyugodt lehetsz asszony, minden felséges lesz- mondta immár folyékonyan Antal bácsi.

Elérkezett a vacsora ideje. a húsleves csodálatos, a toroskáposzta fantasztikus, következett a hurka és a....Szentségesszűzanyám- kiáltott fel ijedten Rozaángyi, amikor észrevette a konyhaablakban lévő dunsztosüveget a bennelévő fokhagyma turmixal-

Antal ! kifelejtettétek a kolbászból a fokhagymát, mi lesz most ?

Antal bácsi- mint a beszédéből következteni lehetett rá azonnal kijózanodott- és a vidám ünnepi hangulatot nem megtörve mondta :

- A-asszony, ni-nincs se-semmi baj, majd ha-ha-harapunk hozzá !

                                                  >>>>

 Ha véletlenül Ti is kifelejtenétek valamit a töltelékből...ni-nincs, se-semmi baj majd...

  de azért vess néha egy pillantást a "konyhaablakra "!

 További szép napot és jó elókészületet a nevezetes 20.-ára !:)

Előzmény: törpecser (548)