S.Andreas Creative Commons License 2010.11.12 0 0 1649

Már látom, hogy mi általában nem ugyanazon dolgok mellett fogunk lándzsát törni, de hát ez az élet rendje... :)

1. Az építészeti érték nem egy statikus "valami". Minden generáció beleépíti az otthonaiba a kor technológiai vívmányait és az előző generációk tapasztalatait.

2. Most azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt évtizedek technológiai vívmányai olyan energiapocsékoló és környezetpusztító életmód irányába vittek el bennünket, amelyekkel feléljük a következő generációk erőforrásait. Nekem kis emberként csak korlátozott lehetőségeim vannak arra, hogy tegyek ez ellen. Az egyik, hogy egy olyan otthont próbálok meg építeni és fenntartani, amellyel a körülményekhez képest a legtöbb energiát tudom megsprórolni és kímélem a környezetet, amelyben élek.
3. Nem vagyok mániákus passzív házas, de be kell látnom, hogy Közép-Európában jelenleg ez az egyetlen olyan komplett építészeti/gépészeti csomag, amellyel modern, de a környezeti erőforrásokat kímélő otthont tudsz megvalósítani.
4. A minden téren hagyomány- és közösség tisztelő emberek közé sorolom magam, de ez számomra nem jelenti azt, hogy elzárkózom az újtól. A ma újításai a holnap hagyományát alapozzák meg.
5. Szándékosan egy olyan építési helyszínt kerestem magamnak, ahol semmiféle építészeti (vagy másmilyen) érték nem szenved csorbát attól, ha én egy modernebb stílusú passzívházat építek. A tágabb környezetben néhány régebben épült, jellegtelen vagy már teljesen lepukkant családi házon, egy építőanyagtelepen, néhány összetákolt istállón és fóliasátrakban zöldséget termesztő szociális otthonon kívül csak üres vagy mezőgazdasági művelés alatt álló telkek vannak.
6. Mivel az ember nem 1-2 évre épít egy házat, ezért MOST kell elkezdeni támogatni az energiatakarékos építkezéseket. Az a ház, amit MOST nem úgy építenek meg, változatlan formában 10 év múlva is több energiát fog fogyasztani, mint amennyit kellene.

 

Előzmény: cseik (1642)