cseik Creative Commons License 2010.11.12 0 0 1638

a falut qrvára nem érdekli, hogy jön valaki aki a passzív házával, autójával fajlagosan még így is több energiát használ fel mint ők. de bele sem gondolnak ebbe. jön egy "más" ami nekik nem tetszik és ennyi.

és akkor a faluképről, esetlegesen helyileg védett környezetről nem is beszélünk.

 

kicsit sarkalatos lesz a példa - annak ellenére hogy a maguk szintjén egyformán fontos örökségek és védendőek - a Parlament épületét eszébe jut valakinek hőszigetelni? pedig egy kisebb település hő- és energiaigényét lehetne megspórólni vele. persze hogy nem, mert nemzeti értékünk, jelképünk. viszont egy falu vagy egy természeti egység is lehet(ne) nemzeti érték, a helyieknek meg nem kérdéses hogy helyi érték. hisz ez a mindennapjaik szintere, az életterük. és akkor jön valaki, aki "belerondít" az ők helyi értékébe, életébe csak azért, mert az energiatakarékos. ráadásul az energiatakarékosság döntően nem a megjelenéstől függ.

 

 

a német példa meg nem ül. ott a családi ház nem az egyetlen megoldás sokaknak a saját élettér kialakítására, hanem "úri passzió". ez alapján lehetne példának hozni azt is, hogy németországban a minimálbérből meg lehet élni. na és. nálunk meg nem. az ott van, ez meg itt. attól, hogy egy földrészen vagyunk és bionyos körök érdekében közös gazdasági és jogi normákat kell alkalmaznunk, még nem jelenti azt, hogy ugyan azok a körülmények.

Előzmény: Törölt nick (1627)