S.Andreas Creative Commons License 2010.11.12 0 0 1631

Egy ilyen típusú terv - néhány budapesti kerületet és pest megyei települést leszámítva - jelenleg szinte mindenütt "tájidegen" lenne.

Számomra úgy tűnik, hogy van egy erőteljes szakmapolitikai szándék arra, hogy itthon is támogassák a passzív házak térhódítását, itt van pl. az a terv, hogy 2011-től csak a <25 kWh/m2 éves fűtési energiaigényű új építésű épületek kaphatnak támogatást. Ez a politikai szándék nem fog úgy érvényesülni tudni, ha a helyi adminisztráció nem képes fejben alkalmazkodni az új helyzethez, amit én úgy definiálnék: egy épület tervezésénél legalább annyira fontosak az energetikai, környezetvédelmi szempontok, mint a tájbarát homlokzati megjelenés.

Szerintem nem mondok azzal újat, hogy a passzív házak építészete sok tekintetben más, mint a "hagyományos", és különböző gyakorlatias okok miatt jóval elterjedtebb a lapos tetős megoldás. A sokáig meglehetősen konzervatívnak tartott svájci és osztrák építéshatóságok is képesek voltak ezt megérteni, illetve erősen terelték is őket ebbe az irányba a törvényi szabályozásokkal. Ma az Alpok közepébe is kapsz engedélyt lapos tetős passzív házra, pedig ott ez nagyon "tájidegennek" minősült volna még 20-30 évvel ezelőtt.

 

@KömKel: köszönöm az ajánlatot, pár napig még gondolkodunk a kialakult helyzeten és kitaláljuk, hogy mi lenne a legcélravezetőbb stratégia...

 

Előzmény: cseik (1626)