cseik Creative Commons License 2010.11.12 0 0 1629

nem sokat kellett töprengened :))

 

1. nem lehet komondani h jó vagy sem. a település szempontjából és így közvetve a polgárának hasznos. a tájidegen építészet (többek között ez is) megzavarja a települési képet, eltűnik az összhang, kaotizálódig a környezet. mivel megszoktuk ezt sajnos fel sem tűnik a nagy többségnek. ez önmagában még "csak" szépészeti és építészeti kultúrális örökség kérdése, mely hosszú lefutású - átlagpolgár számára nem érzékelhető - romlás, viszont van egy gyorsabb hatású és sokkal veszélyesebb aspektusa, a morális rombolódás. hazánkban csak most kezdik felismerni (elfogadni) - annak ellenére, hogy a városfeljődésben (is) 30-50 évvel elöttünk járó országokban a fő hangsúly az emberi aspeltus és csak másodlagos a műszaki/építészeti része -, hogy a településszerkezet (minden műszaki és humán tuilajdonságával) jelentős hatással van az ottlakók pszichéjére.

 

2. más megoldás híján az egyéni elbírálás a járható út. minden esetben alkalmazható szabály nincs így szükségszerű ez. lehet szidni a főépítészt, tervtanácsot, viszont gondoljuk át azt, hogy minden önkormányzat szuverén egység, saját elképzelésekkel, településfejlesztési stratégiával. mivel az egyéni képviselői az ott élők demokratikus döntése alapján kerülnek kiválasztásra, ezt közakaratnak tekinthetjük. és ha egy idegen egy társadalmi csoporthoz szeretne tartozni, akkor neki kell alkalmazkodnia az ott elfogadott normákhoz, szabályokhoz és nem fodítva. (ennek elfogadását igen nehezíti a történelmünk, hisz nagyon rég óta nem él az a fogalom országon belül, hogy szuverenítás és közakarat)

 

a baj nem is a rendszerben van, hanem a megvalósulásában. annélkül h politizálnánk, tudjuk, hogy az önkormányzati választás nem feltétlenül szakmai kérdés. a főépítészek kiválasztása sem mindig. és amikor szakmai a választás, akkor is ott van a probléma, hogy építészként kell dönteniük településtervezői kérdésekben. így soxor elviszi az objektív megítélésüket az építész gondolkodásuk (egyéni izlés), pro és kontra egyaránt. illetve a tervezők/építtetők is csak az adott épületet látják maguk előtt és nem a globális egységet.

Előzmény: filagoria (1625)