Soká Creative Commons License 2010.11.10 0 0 61

Dózerbike, sajnálom, hogy most kicsit rajtad csattan az ostor, de azért ne vedd a lelkedre! Viszont én jó szívvel ajánlom, hogy vedd fontolóra, érdemes. Pár nap alatt átáll az ember keze és legalább elmondhatja, hogy tanult a hibáiból. Az ha idáig szóköz nélkül írtál, istenem, figyelmetlenség volt. Ezek után már olyanfajta makacsság, ami leginkább csak neked árthat. Hidd el, százszor nyilvánvalóbb hiba helytelenül tagolni a szavakat, mint az, hogy laptopot vagy leptopot mondasz. Hidd el!

 

Egyébként a hibád egyáltalán nem nyelvhelyességi, egyszerűen tipográfiáról van szó. A könnyebb olvashatóságot segíti az, ha a szavak megfelelően vannak tagolva, ezen belül a betűk egymáshoz mért távolsága megfelelő. Ezt hívják egalizálásnak. Valószínűleg egy kívülállónak fel sem tűnik, hogy egy szöveg (egy karakterkészlet) mitől jó vagy mitől rossz. Mitől szép, könnyen olvasható egy szöveg és mitől nem. Pedig nagyon sokat számít a betűméret, a ritkítás mértéke, a sor hosszúsága, a sortávolság, stb. Ha kezembe veszek egy igényes könyvet, akkor az egyik teszt számomra az, hogy használnak-e például ligatúrákat? Ezek olyan betű-összevonások, ahol az egészséges íráskép érdekében az egymás mellet lévő betűk grafikailag "összeolvadnak" Ilyen például a f-i ligatúra: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Fi_garamond_sort_001.png

Zárójelben jegyzem meg, hogy milyen csúnya például az (legalábbis az én monitoromon), hogy az f-i leírásakor a kötőjel teljesen hozzáér az i betű szárához. Nem kellene.

 

Ha valaki érez affinitást a szépen szerkesztett szöveghez, annak szívesen ajánlom figyelmébe egyik tanárom könyvét.

Előzmény: Dózerbike (57)