rkyra Creative Commons License 2010.11.07 0 0 7477

Ezzel a nemességgel kapcsolatban az alábbi kérdés merült még fel bennem. Bár olvasva a keretes részt, úgy látom, hogy nem minden nemesítő levél mellé járt birtok, de feltételezem, hogy azért egy nemesnek csak volt valmilye... Az általam kutatott település(ek) Hédervár és Ásvány illetve Ráró. A hédervári uradalomhoz tartozott eme két település, mint birtok. Viszont az átalam talált nemes ős rárói volt, mint ahogy az 1845-ös és előtte is lévő összeszámlálások alapján még jó páran. Hogy lehet az, hogy egy uradalomhoz tartozó birtokon még valaki földbirtokos (nemes) volt? Ezt a helyzetet nem igazán tudom hova tenni.

 

Az általam keresett Bekő Pál az 1790-es összeszámláláskor még nem, de 1798-ban már nemes volt. Van olyan szakirodalom (könyv), ahol konkrétan lehet ebben az időben keresni? Mit tudtok ajánlani?

 

Másik: az hogy valaki gazda volt, jelentett némi "gazdagságot" is? Egy nemes ember nem volt csak úgy akárkinek a keresztszülője, ugye? Esetemben a fenti nemes ős a 'gazda' fiúgyermekének keresztszülője...

Előzmény: milyennincs (7475)