sancibácsi Creative Commons License 2010.11.02 0 0 1570
Köszönöm a linkeket először is; de Igor Kuznyecov már ezeknél előrébb tart.
Ezek a kályhák a mi járatos cserépkályháinkra hasonlítanak (függőleges járatos), csak tégla külsővel. Nem mondom hogy rosszak, hiszen amivel szibériában be lehet fűteni, az csak jó lehet. De hasonlók a M.o-i kályhákhoz (belső felép-ük).
Kuznyecov, annyiban előrébb tart, hogy ezekre a hagyományos orosz járatos kályhákra utánégető kamrát, és szekunder levegő bevezetést rakott.
Kicsit úgy is fogalmazhatnék, hogy a két linkedet, vagyis a hagyományos orosz kályhákat, és a 'Butakov'-nál látható szekunder levegő bevezetést, =>tökéletes égést ötvözte. Ilyet már nem kell feltalálnom 'hál Istennek', vannak működő példák (Alex Csernov ukrán származású Kanadában élő kályhásmester tavaly oktatta nálunk), én is ebben az irányba kacsingatok .... Köztünk magyar emberek között elég előítéletesen gondolkodnak az Oroszokról, akik az ország felszabadítása után nem igyekeztek haza (40 év), de ez ma már történelem, politika. A tény hogy valóban vannak nagy koponyák, a tudásukat el kell ismerni:-))
A Butakov-féle 'kályha' igazából egy szekunder levegő bevezetéses kandalló, a Suprának, ..... vannak hasonló tipusai. Az égés (videó) nagyon látványos. Hasonlót produkálnak a ... is, de azok ára 400.000 ft. Erről azt sem tudom lehet-e kapni, ha igen mennyiért? Na meg a saját kályhámon is:-)) bár én nem szénnel, hanem fával tüzelek. Fatüzelésnél (nálam), ha ilyen vörösek a lángnyelvek, az levegő hiányra utal, =>ilyenkor megjelennek kis fekete füstpamacsok, ami visszahull/elkanyarodik a láng/tűz irányába.
Előzmény: fakeco (1569)