.ETNA. Creative Commons License 2010.10.28 0 0 1207
A legtöbb recept azt írja: erős kenyér liszt (nem tévesztendő össze azokkal a "kenyérlisztekkel", amelyek már a gyárban össze lettek keverve élesztővel stb.)... na ilyen "erős" kenyérliszt például a BL80-as jelű fehér búzaliszt.

De ha csak sima BL55-ös, hagyományos fehér búzalisztet használsz - önmagában - az is jó. Számtalanszor sütöttem már egyszerű, mezei tescós lisztből kenyeret, amikor csak ilyen volt itthon és sürgősen kellett a kenyér, boltba meg nem akaródzott lemenni:-)

Ha szereted a teljes kiőrlésűt, akkor az összes lisztmennyiség kb. 1/4-ed részét (én legalábbis ennyit szoktam 400 sima+160gr teljes k.) ez adja ki.

A sütőiparban használt kódok:

BL-55: finom(búza)liszt,
BL-80: fehér kenyérliszt,
BL-112: félfehér kenyérliszt,
BFF-55: rétesliszt,
AD: búzadara,
GL-200: Graham liszt;
TL-50 (vagy BFFF-50): tésztaipari liszt,
DSL: durum simaliszt, TDD: tésztaipari durum dara,
TBL-70: fehér tönköly(búza)liszt, TBL-300: teljes kiőrlésű tönköly(búza)liszt,
RL-60: fehér rozsliszt (rozsláng),
RL-90: világos rozsliszt,
RL-125: sötét rozsliszt,
RL-190: teljes kiőrlésű rozsliszt.


Különleges lisztekről infó:
http://www.noilapozo.hu/20100308/lisztek-fajtai