HegyenVolgyon Creative Commons License 2010.10.26 0 0 1530
Na, szeritem meg ezek a kerámia műcsodák a furák. Ilyenek ezek a pofonok. Viszont néha remek képeket látni terméskővel burkolt fél-szoba méretű masonry-heaterekről, gerendaházban, jellemzően amerikai területekről, ha jól gondolom.


"A másik félreértett témakör pedig pont ezen kályhák építőjétől citált: PROBLÉMÁK köre.
Szerintem Ti (M M-vel, ....) nem figyelmesen olvastátok végig. Az idézett cikk pontosan arról szól, hogy a tömegkályhák speciális kialakításából származó problémákat, hogyan, miként LEHET ORVOSOLNI! "

Azért érdekes amit írsz, mert ez idézett linkben a problémák említésénél néhány egzaktul megfogalmazott konkrét probléma felvetése történik, mintegy ellenjavallatként, nem pedig az amit írtál.

A másik, amit nem igazán értek, hogy ugyanebben a cikkben írnak a szerzők arról, hogy ezek a kályhák pontosan 8-12 (ha jól emlékszem) kg fával üzemelnek jól, ha ennél többel próbálkozik a gazda, akkor jelentős hatásfokromlás következik be, ebből pedig fakad a csalódás.
Namost te meg itt ismételgeted a méretezést, hogy adott hőigényhez adott kályha.
Számomra is ez utóbbi a logikus, végülis egyértelmű, de akkor hogy gondolhatja a cikkszerző?
Nyilván egy ilyen kicsi kályha mint itt alul kevesebb fával üzemel jól, mint egy olyan amerikai 4m x 3m-es monstrum, nem?
Előzmény: sancibácsi (1527)