Törölt nick Creative Commons License 2010.10.25 0 0 9935

Helló    fakeco !

 

Nagyon okos ötlet volt, ezeknek a horgonycölöpöknek a közvetlen befúrásos megoldása. Gyorssabbá és olcsóbbá teszi a kivitelezést a hagyományos eljárásokkal szemben.

 

Bár látszólag egyszerű a séma, de véleményem szerint komoly talajmechanikai vizsgálatokat kell előzőleg elvégezni a statikai információk és a tartócölöpök méreteinek megválasztása érdekében. Mert ugye nem mindegy, hogy milyen talajrétegben kell pld. felépiteni  1 épületet és annak mekkora a plussz biztonsági tényezőkkel megnövelt terhelési súlya, stb.

 

Gépesiteni is lehetne ezeknek a cölöpöknek a befúrását. Elméletileg bármilyen  "felső forgatófejes"  kútfúrógép, vagy állvány  alkalmas lehet ennek a feladatnak az elvégzésére, amelynek a magassága meghaladja a tartócölöp hosszát. Bár nem véletlen, hogy a meggyártója maradt a kézzel történő elhelyezés mellett.

 

Ugyanis, végig nézve  1 cölöp befúrását, akkor látható hogy fúrás közben többször is megállnak, -  és minden oldalról ellenőrzik a tökéletes függőlegességet és magasságot. A gépiforgatásos fúróállványokkal gyakorlatilag nem lehetne 100 % -os biztonsággal megoldani ugyanezt. Meg persze nem lehet mindenhova felállni állványokkal.

 

Itt pedig tévedni nem szabad, mert minden pontnak fix. helye van, tehát nem lehet újrafúrni az elrontottat, mert előzőleg fellazúlt már a talaj. Röviden erről ennyit. Üdv. !

Előzmény: fakeco (9932)