sancibácsi Creative Commons License 2010.10.25 0 0 1520
Szeretnék elosztani egy félreértést.
Kályhát nem lehet egy ilyen rajzból felépíteni, ELŐZETES ISMERETEK FELKÉSZÜLTSÉG NÉLKÜL!
Kedves Mest. Mest-e! Te 25 éve dolgozol az építőiparban, és innen-onnan összegyűlt neked sok infó kőműves, szerkezeti, kályhás, kandallós téren is, és lehet hogy Te ki tudod egészíteni a rajzokat, net-es infókat, mellé tudod tenni a szükséges plusszt! Én is így építettem az első kályhám, elismerem. De pont a hozzászólásod cáfol téged.
Ajánlod az érdeklődőnek az oik1. és oik 2-t. Ha megnézed a tűztér nincs samottal bélelve, csak piros téglából épültek. Én is láttam ezeket a rajzokat, de itt M.o-n nem ajánlanám senkinek! Lehet Orosz O-ban van olyan piros, nem samott tégla, ami kibír a tűztérben 20-30 évet, de nálunk biztos nincs! Tehát NEM TARTALMAZ MINDENT az oldal, a rajz! Vagy hozzá kéne tenned az érdeklődőnek, hogy 5-8 év után szétég a tűztér, a kályhát mint egy cserépkályhát (vagy még előbb?) le kell bontani, és újra kell rakni. Ha a járatokat-tűzteret bélelni akarja, akkor azok leszűkűlnek, nem fog működni, füstölő lesz belőle!
Aki pedig tömegkályhát akar nem ilyen elvárásai vannak! 20-30-40 évre építtet/épít!
Tehát pont a példád bizonyítja, hogy egy rajz KEVÉS! Félre lehet érteni, csalódás lehet belőle, ....
Egyszer régebben egy Mester, (nem kályhás:-), azt mondta, hogy "gyümölcseikről ismeritek meg a fákat". Nos az érdeklődő is lemondott a tömegkályháról, és mást választ. Pedig szerintem a tömegkályha űbereli a járatos cserépkályhát, és a kandallót is!
Ez pontosan az apróságokon múlik! Ezek miatt a részletek miatt összetett egy tömegkályha, és egy A4-es rajzzal szerintem a kedves érdeklődő ne álljon neki barkácsolni, mert csalódik. Inkább vegyen egy kandalló betétet, azt be lehet kötni SK, vagy vegyen részt egy tanfolyamon, és lássa, csinálja...
Mindenkinek sok örömöt kívánok a tömegkályhához:-)))))