kicsifura Creative Commons License 2010.10.25 0 0 7421
Bocsi, az előzőben nem voltam teljesen egyértelmű. Szerintem is a vér szerinti apa kötelező, elvégre erről szólna a dolog, a másik meg a szabadon választható.

Nagyon hétköznapi családnév ükapáméké, szóval elírás ott nem valószínű. Egyébként az én vezetéknevem is ilyesminek az eredménye. :)

Egyébként az általad felsoroltakkal is sikerült már találkoznom pl.: Fátli-Feitl. Betűk felcserélése: Kondor-> Gondor, Goldfinger -> Koldfinger
Ugyanúgy megvoltak a vezeték és keresztnév cserék az egyáltalán nem hasonlító nevekkel..

Pont a törvénytelen gyermeknél ( a problémás családomnál, náluk aztán minden előfordult..) nem is vettem elsőre észre a bejegyzést, mert egy teljesen más, még csak nem is hasonlító vezetéknév volt az anyához beírva és az volt utólagosan átjavítva a jóra. És ilyen esetekből sem egy volt..
És szintén ez a család amiben már államinál egy napon! házasodott két gyerek, az elsőnél még Szeli a vezetéknév (korábban így szerepelnek) a másodiknál már Zeli és ezentúl végig Zeli is marad.

Nagy rejtély volt még szépanyám neve. Aki született, mint Mariana Rosina, de első házasság kötésekor, az elsőszülöttnél, és egy családi iratban is egy elég érdekes néven (Simphorosa / Szinforóza ) szerepelt, amiről később kiderült, hogy annak a szentnek a neve, amelyiknek a napján született. Talán megtetszett nekik és azért használták.

Milyennincs:

A családnév a Mátay és Gutorfölde a település ahol nagy számban éltek (először 1696-ban tünnek fel, ottani földbirtokos család) Mivel a családfámon rajta kívül még két gutorföldei Mátay szerepel ezért volt egyértelmű számomra, hogy elsőként ott keressem. Persze azért más településen is találkoztam ilyen vezetéknévvel!

Igen, igen, tudom legyek egyértelmű, igyekszem majd ezentúl erre odafigyelni. Nem ez az eső alkalom, hogy figyelmeztetnek rá.