milyennincs Creative Commons License 2010.10.25 0 0 7420

Szervusz!

írod: "Egy másik ágon a feleség családneve alapján egyértelműen beazonosítható volt a település ahol születhetett, meg is találtam a házasságot, ahol szerepel az életkora és származási helynek megnevezve az adott település, ennek ellenére sem a megadott életkorból visszaszámolt évben, sem előtte-utána 5 évben nem találtam meg a születését."

 

Az ún. lakosnevek nem az adott toponíma helyszínén képződnek a toponímából. Azaz nem (Jász)árokszálláson lesz valaki Árokszállási, s nem a Mátrában Mátrai. Az ún. névváltás itt, eme általad kutatott helyen vagy ezt megelőzően, de az onnan történt elköltözés után történt.

 

A példát kérlek pontosítsd, mert nem egyértelmű számomra. "...meg is találtam a házasságot, ahol szerepel az életkora és származási helynek megnevezve az adott település..."

A házassági anyakönyvben a bejegyzés időpontjában az illetősége, azaz az akkori állandó lakhelye van feltűntetve. Mivel általában a lányos háznál tartják az esküvőket, esetünkben pedig - úgy néz ki mégsem - valamilyen (vagyoni)megállapodásnak kell a háttérben lennie. Kérlek írjál konkrétan adott településekről, névvel, nem szemérmes műfaj ez.

Előzmény: kicsifura (7414)