beszterec Creative Commons License 2010.10.19 0 0 172
Szechenyi #2, vagy Szechenyi enni megy.
Megnezi hova fejlodott az Amerikai fastfood business es kreal egy hazait.

Ez gy tomott, overcroweded market, az etterem business mindig nagy tulkinalattal
operal, naponta keletkeznek uj ettermek es halnak el masok.
Egy uj etterem altalaban a 3-ik tulajdonosnal kezd profitot hozni, addig csak nyeli a befektetok penzet. De akkor is allandoan probalkoznak.

Mi is pukkantunk egyet, mert ha jol ismerjuk az egesz piacot, marpedig mindenki fogyaszto ezen a marketen, akkor ossze lehet hozni egy magyar McDonaldod, egyszeruen meg kell latni mi a next step es meglepni.
Az USAban mar uzemel a next fast food restaurante, csak meg nem alakult meg az uj franchise
lanc, de sok single csikeszarny etterem uzemel, szamuk allandoan no.
A csirke-bol csak egy nagy lanc mukodik a Kenctucky Fried Chicken, ahol a technologia, kuktaba rantjak ki a csirek darabokat, nem eppen a legjobb (bar mindegy) es adjak sultkrumpli, plusz egy pogacsa. Mo-n jobb lenne egy darab kenyerrel arulni. Ma mar lehetne ugyanezt csinalni szimplan olajba sutni, csak kisebb darabokra vagd a csirket.
De nem erre megy a vilag, az uj kinalat a Buffalo Chicken wing etelbol szuletett.
Ezt a csirke arakbol is lehet latni.
Egy kilo csirke, alaparban US, kb. $2, 400 Ft, /kilo cs. Mell, comb ugyanennyi. De egy kilo
Boros csirkeszarny, a (vegehez kozelebb levo, amirol meg levagunk egy kis darabot) $3-5, viszont a felso resze $8 vagy inkabb $10 , olcsobb supermarketekben. Ez majdnem kizarolag ennek a Buffalo Csirke recept elterjedesnek koszonheto.

Pofon egyszereu recept: A csirkeszarnyat mint a french friest, megsutik, kb. 8-10 perc, majd egy paprika szoszt ontenek ra, eroset is vagy nem eroset. Eleg hulye, egy darab zeller szarral kinaljak, de ez mar inkabb lekopott mara.
A kovetkezo lepes, hogy elkezdett a szosz fejlodni, ma mar 6-8 fele szosszal nyomjak,
es mindig tomeg van az ettermekben.
Tehat semmi mas, rovid csirkeszarny darabokat megsutnek, majd rendelestol fuggoen, 5-10-15 db-t beraknak egy edenybe, raontik a kert szoszt, sult krumpli, kenyer es kesz. Ez az etel.
de megis 6 fele etel, nem egy, nagyon szerencses ez a szosz kombo.

Pl. Parikas csirke maskepp; megcsinalod a szoszt csirke nelkul, (tejfollel es anelkul) majd
megsutod a csirket es raontod. Finomabb mint az eredeti, mert a csirke nem fo hanem sul, es porc anyagok keletkeznek rajta.

Egy szo mint szaz, ebbol egy nagy franchise lancot lehet csinalni, kulonosen Europaba ahol, minden 400-600 km-en valtozik a konyha, az izles meg az izek. A szoszokat konnyu hozzaigazitani a helyi izleshez.
Egy proba etteremmel indulunk, Bp-n a Belvarosban, legyen Mama’s chicken a neve.
Az etterem egy szimpla fast food vary, barmelyiket le lehet masolni.
Az etlap.
Nem csak szarnyat csinalunk, mert a comb ugyanaz. 4 fele csirke “cut”-ot rendelunk a csirke cegtol, fagyasztva is lehet. Ketfele szarny cut, also comb, a legkisebb fajtabol, borosen, es felso comb, bor nelkul, de ez utobbit harom fele kell vagni, a csont kozvetlen kozelebol ket oldalt levagjuk a hust, igy 3 db. kis husdarabot kapunk, amibol egybe a csont van. .
Ketfele csirket sutunk, felso szarny, ez dragabb, es a tobbibol vegyesen. Szimplan besozzak a csirket, majd olajban kisutik ahogy kell, kicsit legyen szarazabb, tehat a belso homerseklet elerheti a 200 Farenheit-is. Ki kell probalni az optimalis idot.
byilvan a combot kulon sutik mert tovabb tart.

A szoszok: ezekbol kell csinalni vagy 10 felet, es az etterem ebbol azt a 5-6-t kinalja ami fogy, de ez minden orszagban mas es mas.
A magyar szosz indulas.
(Az interneten minden szosz kombo le van irva)
Legynek egy szimpla porkolt (esetleg megturmixolva) es ugyanez tejfellel.
Kinai Orange szosz: pl. narancslekvar, ecet, cukor,
Kinai szoja szosz combo: Oriental sauce neven fut
Buffalo chciken Wing szosz, eros es nem eros, vaj paprika combo
Amerikai barbeque szosz: ebbol ezer fele van, parat ki kell probalni, egy legyen fustolt izu.
Ezt kell kikeserletezni, probalgatni, fejleszteni, tesztelni.
Korites: zsomle, french fries, es Mo-n, ajanlunk egy adag kifott mondjuk kagylotesztat.
Ezt konnyu csinalni, egy tal paprikas csirke 5 perc alatt.
Ez nem szoszos hanem tanyerban, sok zafttal, plusz teszta, szimpla zona etel.
Es lehet szosszal is persze.

Italok, a szokasos, de legyen sor es bor.
Edesseg? Akarmi, de megy anelkul is, nem is tudom kell-e, mondjuk egy parfe a fridzsbol.
Ahogy a tobbiek csinaljak.
Semmi kulonos itt sem.
Eggyel indulsz, majd 3-4 –t fel lehet dobni Bp, majd minden megyeszekhelyen egyet.
Utana lehet ajanlani Franchise modban, ahogy a tobbiek csinaljak.
Majd jonnek a szomszedos orszagok, fovarosok, nagyvarosok.
Minden orszagban kell ajanlani egy helyi szoszt, pl. Belgradban etolaj, (nem oliva) citrom, fokhagyma standard vinegrett, sot szosz nelkul (ott meg eszik szimpla vagott hagymaval)
Pozsony?, Becs, ismerni kell a becsi zona szoszt, pl. zeller szosz.
Skandinaviaban pl. kapor szosz kell.
Ha jol mukodik, akkor lehet bovulni.
A megvalositas:
Egy mar mukodo, fiatal ceget lehetne megnyomni, ahol a fonok ezt meg tudja csinalni,
Venture Capital modra. Bukni nem lehet vele, mert mar jol mukodik az egesz az USA-ban, miert ne menne Europaban, kulonben is kiprobalod, indulsz eggyel, majd 3-at hozzaadsz stb.
Egyet kiprobalsz, azt finanszrirozza a ceg, majd kap bovitesre toket a Magyar Fejlesztesi Banktol, equity-ert cserebe.

Villany Spricc
Sokszor probaltak froccsot eladni mar a vilagon, bar en meg nem talalkoztam vele.
A Tokaj Villany probalkozik megegyszer. Valtozik a vilag, a fast food ettermeknek jol
jonne egy jo zsir leoblito ital, ami szaraz feher bor, pl. rizling, kb-70-80%-ban, a tobbi viz, plusz CO2, pezsgosre csinalva. .
A TVV kikiserletezi ezt, majd keres egy tolto ceget aki feltolt neki vagy 6 pack-et, 6 aluminium kannaba, a pop up. Kb. 10.000-t legyart, kap egy TV marketinget, es kiteszed a Supermarketek polcara. Ha megy megy, ha nem akkor abbahagyod.
Nyilvan nyarra nyomod ki, nem telen.