Törölt nick Creative Commons License 2010.10.11 0 0 7363
Hogy mennyi filmet tudsz átnézni, az attól függ, hogy a filmeken mennyi szalag van, illetve hogy a lefilmezett oldalakon mennyi adat van és milyen gyorsan tudsz olvasni.
Példa: polgári házassági anyakönyveket akarsz átnézni a Budapest Főváros Levéltárában. A polgári filmek, ált. nem "teleorsósak", vagyis kevesebbet tekercseltek fel rá, mint rendszerint a MOL-beli filmekre. A polgári házasságoknál egy oldalon van négy adat, így ha mondjuk csak a férj nevét figyeled, egy tekerccsel kb. fél vagy háromnegyed óra alatt végzel. Ahol többet kell olvasni, mert egy oldalon van kb. 20-30 adat egyes felekezeti anyakönyvekben és még olvashatatlan is, ott akár másfél óra is lehet egy tekercs végigolvasás (természetesen csak a neveket nézve).
Az én tempóm ált 3/4-1 óra mikrofilmenként, azaz egy 4 órás félnappal számolva 4-5 tekercset lehet durván, de mint mondtam egyéne válogatja.

A betelepítésekről: vannak egyes községek ahol feljegyezték az anyakönyvbe, hogy melyik telepes honnan származott el. Konkrét példám valahonnan Komárom-Esztergom megyéből van, de meg kell kérdeznem az ismerőst, aki ott kutatott. Nem mindenhol vannak ilyen feljegyzések, legalábbis pl. az adonyi r.k. anyakönyvekben nem találtam. Ennek a falu történetében után kell nézni, hogy honnan érkeztek betelepülők az adott helyre. A születési helyet leginkább a halálozási bejegyzés egyik rovatában adják meg, ez magyar területen 1853-tól általános gyakorlat, budapesten van ahol már 1852 februárjában elkezdték vezetni. Ezt megelőzően többnyire se lakcímet, se születési dátumot (csak a keresztelését), se születési helyet nem jegyeztek fel. Rendszerint 1853 előtt a halálozás dátuma helyett is a temetésé szerepel, de nyilván vannak itt-ott kivételek. 1952. dec. 31-ig pedig csak az években megadott életkor szerepel a polgári halálozásoknál, ami gyakran megnehezíti a munkát, arról nem is beszélve, hogy 1907. jan 1. és 1952. dec. 31. között a születési helyet sem jegyezték fel a polgári halotti anyakönyvekben. (1853-tól 1906. dec. 31-ig, illetve 1953. jan 1-től viszont igen). Van azonban pontos születési hely és dátum a polgári házasságoknál 1895. okt. 1-től kezdődően, tudomásom szerint a mai napig.
Előzmény: rkyra (7362)