beszterec Creative Commons License 2010.10.08 0 0 163
Fine tuning a magyar Bordeux kifejlesztesere
1. A higtragya, most jut eszembe, hogy ez ugyanaz mint a bio gaz tema. A technologia ugyanaz, ha zart aceltartalyokba nyomjak a higtragyat.
A lancot latjuk:
Bejon a kukorica-takarmany-lucerna megeszi a tehet
Lebontja, es kb 10%-t hasznosit belole. Max. Fubol 5, magasabb energia tartalmu takarmanybol 15% korul lehet. A tobbi bekerul a tragyaba, ami megy a tartalyba.
Ujabb bomlas, most a bakteriumok lakmaroznak, azok bontjak, kivesznek belole ujab 10-15% energiat, plusz es gazok keletkeznek. Ez a bio gaz. Nem nagyon eri meg felfogni, mert egy nagy telep kb. egy 200 Loeros motort tud vele meghajtani. De talan erdemes egy tartalyba egy kompresszorral bepumpalni, es uzemeltetni vele a service epuletet, oltozo, zuhanyzo. Konyha, iroda, futese.

2. A masik, azt irja hogy a lucerna 3-4 evig jo egy teruleten, utana vetesforgozni kell. Talan jo vetesforgo a fu, mert vannak jo takarmanyfuvek.
Igy 500 ha szolo meg meg tud termelni 200 tonna koruli zoldet. Ehhez mar egy szep tehen allomany kell hogy felegye.
3. Van meg par allami gazdasag, pl. a Mezohegyesi. Ez is beszallhat a szolo businessbe, sot meg felallithat egy Super tanyat, azaz megvan a jo szo, majorsag. Supermajort. Szolo+allat.

4. Sok ilyen omladozo Majorsag van szanaszet az orszagban.
Ilyen pl. a Navai Kastely. Jo helyen fekszik, ket kis falu kozott 3-3 km-re. Ezek a pontok jok az allatenyesztesre nem a falu mellett.
Itt ennel a majornal el kell donteni merre az elore. Viz villany, gaz oda van vezetve.
Udulesre felujitani? A megyeben sokkal jobb helyek vannak erre, pontosan, ahol van viz, leginkabb to.
Ha mar penz koltesz az ilyesmire, akkor tedd egy jo kis to melle, ugyanaz a befektetes duplajat eri a viz miatt.
Ez egy majorsag, aminek a legjobb hasznositsa, Szolo-szarvasmarha Supermajor. Ez volt az eredei funkcioja amugy, nagy istallo van hozza. Csak idokozben megnottek a tolgyfak, igy szep lett a hely. Na es.

Lehet kiirni privat cegnek is palyazatkent, megkaphatja a Mezohegyesi is mint Leanyvallalat manageli, 30km-re van, kibirhato. Epulet egy resze Service epulet, itt lehet egy lakast is kialakitani az ejjeli ornek, a tobbi lebontodik, es a tormelek bebetonozodik.
A napsuteses orak szama 2300 korul, kivalo szolo teremne ott.Plane ha lenne par jo nagy homokos tabla a kozelbe.