heg1 Creative Commons License 2010.10.05 0 0 48155
Sziasztok!

Hozzáértők segítségét kérném kazán ki-be kapcsolgatás ügyben.

A fűtési rendszer a következő:
Saunier Duval Ecosy F25E kondenzációs kombi kazán 5-25kW
Saunier Duval Exacontrol E7 rádiós modulációs helyiség termosztát
Saunier Duval kültéri hőmérséklet érzékelő
Lapradiátorok

A jelenség:
A szobatermosztáton beállítok 20 fokot, de még csak 19 fok van.
A kazánon 55 fokos vizet állít be a helyiségtermosztát. A vízhőfok szépen eléri az 55 fokot, és a kazán leszabályozza a teljesítményét akkorára, hogy tartsa az 55 fokot. Közben a szobában a hőmérséklet emelkedik és a termosztát már csak 50 fokos vizet akar. Ekkor a láng elalszik, a szivattyú megy továbbra is. Pár perc múlva lehűl a víz 47 fokra és begyújt.

És itt jön a gond:
Amikor begyújt, nagy lánggal (teljesítménnyel) ég 8 másodpercig. (Ha jól tudom, ezt hívják gyújtási teljesítménynek. De azt nem tudom mekkorának kell lennie. A menüben megnézve ilyenkor 20kW-ot ír ki.)
Na ez a 8 másodpercnyi nagy lánggal égés, az azóta 55-ről 47-re lehűlt vizet felmelegíti 53 fokra. Ekkor a láng elalszik, mert 50 fok fölé ment. A szivattyú megy tovább, 1-2 perc múlva újra 47 fokos a víz, ezért begyújt.
Szintén nagy lánggal indul 8 másodpercig, így megint hirtelen 53 fokra melegszik, és megint elalszik.
És így tovább, amíg 20 fok nem lesz a szobában, és a termosztát ki nem kapcsolja teljesen a fűtést. De addig lehet hogy 100x is ki-be kapcsolgat a vízhőfok miatt.

A kazán alkalmas lenne az 50 fokos vízhőfok tartására is, mert tud olyan kis teljesítménnyel is égni, de mire a 8 másodperc letelik (indulási nagy lángról leszabályozna), addigra már késő, és a víz túlmelegedett.

Ez a jelenség alapvetően nem túl hideg időkben (pl. október) jelentkezik csak, mert ilyenkor a kültéri érzékelő miatt, még viszonylag langyosabb vízzel fűt. Hidegben, mínuszokban nem jellemző.

A gyújtási teljesítménynek mekkorának kell lenni? Normális a 20kW? És normális, hogy ez 8 másodpercig tartson?

Mi lehet a megoldás a problémára?


Köszönettel: heg