.ETNA. Creative Commons License 2010.09.27 0 0 1253
Remélem nem lett nagyon "tanítónénis", de amikor egyszer meguntam, hogy ezt az egészet nem értem tökéletesen, elmagyaráztattam - elemi szinten, hogy én is megértsem - az orvosommal:-)) Sokat mosolygott rajtam emiatt, de aztán az egyik magánrendelésén (ott van rá idő) töviről, hegyire elmondott mindent, én pedig igyekeztem megjegyezni, persze még most is vannak homályos területek:-)

Az emberek immunrendszere alapjáraton is termeli (biztonsági "üzemmódban", minden eshetőségre készen állva) a TNF-alfát, hiszen ezért nem is érezzük meg az apróbb kis fertőzéseket, de amikor erősebb baci, vagy vírus jön, akkor a termelés fokozódik, majd, ha minden elrendeződik, meggyógyulunk, akkor visszaáll az eredeti biztonsági termelési módra.

Az RA-s betegnél valamilyen - az orvostudomány mai állása szerint ismeretlen - ok miatt az immunrendszer tökéletes működése "megakad" és csak termeli-termeli a TNF-alfát, mintha minden nap, minden percben vészhelyzet lenne. Van annak is valamilyen oka, hogy ezek a kóbor munkanélküli TNF-alfa fehérjék miért éppen pont csak az ízületeket (és nem a fület, mandulát, vagy valamelyik szervet stb.) támadják meg, talán az ízületi belhártya olyan kis védtelenke, vagy gőzöm sincs?!

Azért nem tudunk megszabadulni tőle, mert van egy rendkívül komoly gond, az, hogy semmilyen módszerrel nem tudják ma még helyreállítani az orvosok az immunrendszer működését!!! Ezért nehéz az allergiával és egyéb autoimmun betegségekkel szemben felvenni a harcot.

Egyszerűen nem tudják "kijavítani" a hibát, ma még csak a tüneteket tudják kezelni. A biológiai terápia azért számított nagy áttörésnek, mert az infúzióban lévő ez+az (infliximab vagy mi) képes arra, hogy kimondottan CSAK (!) ezekhez a a nyirok és érrendszerben (vagy ilyesmi) keringő "felesleges többlet" TNF-alfákhoz kapcsolódjon hozzá és ha sok folyadékot iszunk, meg stb. akkor valahogy (én sem tudom pontosan hogy, talán a vizelettel?) kiürülnek a szervezetünkből. Jó esetben még azelőtt, hogy elindulnának a dolgukat végezni, mármint gyulladásba hozni valamelyik ízületünket. A gyulladás egyébként nagyon jó és a legősibb módszer arra, hogy ne sérüljön komolyabban a szervezet, lásd: szálka az ujjadba.... rövid idő alatt begyullad körülötte a terület és egyszerűen kilökődik az idegen test. Pl. szervátültetésnél annyit már sikerült elérniük, hogy totál kikapcsolják az immunrendszert (ezért vannak steril szobában) és így - többek között - a TNF-alfa termelés is totál leáll, de ezáltal elérik, hogy a testidegen szervet ne lökje ki az immunrendszer, aztán valahogy fokozatosan csökkentik az immunrendszert "elnyomó" szerek adagolását és végül a szervezet valahogy rájön, hogy tul.képpen kell neki az az idegen máj, szív, vese, csontvelő stb.:-)

De azért van jó hír is, én nem 1, hanem 20 %-ról olvastam!!! Ennyien gyógyulnak meg, de a gyógyulásukat nem tudja az orvostudomány ma még "reprodukálni", egyszóval gőzük sincs hogyan gyógyulnak meg. Valószínűleg a szervezetünk (végső soron az agyunk) valamilyen öngyógyító módszerrel képes kijavítani az immunrendszer pikk-pakk működésében keletkezett hibát. Ha ismét csak annyi TNF alfát termelnénk, mint bárki más, akkor az RA eltűnne, olyan gyorsan, mint ahogy jött.
Előzmény: Ibolyafr (1252)