Nyolc napja voltam kinn utoljára a szőlőben, a múlt hétvégi özönvíz és a heti szépidő után és kellemes meglepetés ért, egész jó állapotban van a borszőlőm. Az évközi lisztharmat által erősebben megfogott fürtök odavannak, de ezt a kb 20%ot beáldozom a többi egészségesért dalolva.
Az elmúlt napok vitáját messziről de érdeklődve figyeltem, és meg kell erősítenem, úgy tűnik tényleg sokat számít a termőhely, talaj, művelésmód; és kiegészíteném meg egy fontossal a szőlőfajta. Tőlem légvonalban 1 km-re; alacsonyabb részen, némileg zártabb domborzati viszonyok között, de remek délnyugati teraszos fekvésben gazdálkodó barátomnál is erősen rothad az olaszr. míg nálam gyakorlatilag nincs rothadás, csak a lisztharmat által beparásított bogyók, fürtök feketére száradtak. Mindez történik EZER milliméter eddigi éves és 150 mm szeptemberi csapadéknál. Jöjjön pár kép:
1. kilevelezett fürtzóna, nagyrészt egészséges fürtökkel (megjegyezem ennyire nem szoktam lelevelezni, de idén....)
2.Egészséges fürtök közelről, háttérben a fajta egyik gyengesége; az egyenletlen érés, amire az idei szar virágzáskori idő még rá is tett. (zöldesebb bogyók)
3. Sajnos ilyen is van - a lisztharmatra sztem rájött még a korompenész is - ez kuka
4. Az az érdekes, hogy a rengeteg eső és a bőséges harmat ellenére sincs botritisz (a nemesből sem) hanem inkább töpped: